Sofija Jović i Simo Šišević nastupili na “Podijumu mladih” Grada teatra

Jović je za budvansku publiku izvela čuvena djela Betovena i Šopena, dok je Šišević svirao Šuberta, Metnera, Debisija, Skrjabina, Rahmanjinova i Lista

2217 pregleda 0 komentar(a)
"Podijum mladih" Grada teatra, Foto: Grad teatar
"Podijum mladih" Grada teatra, Foto: Grad teatar

Muzički program 37. festivala Grad teatar nastavljen je sinoć u crkvi Santa Maria in punta u budvanskom Starom gradu gdje su nastupili mladi pijanisti Sofija Jović i Simo Šišević.

I ove godine JU “Grad teatar” omogućila je mladim muzičarima koji su pokazali vrhunski talenat i osvojili nagrade na crnogorskim i međunaordnim takmičenjima da se predstave u okviru dijela programa nazvanog “Podijum mladih”.

Jović je za budvansku publiku izvela čuvena djela Betovena i Šopena, dok je Šišević svirao Šuberta, Metnera, Debisija, Skrjabina, Rahmanjinova i Lista.

Mlada pijanistkinja je kazala da je program birala zajedno sa svojim profesorom Bojanom Martinovićem.

Jović
Jovićfoto: Grad teatar

“Svaku novu kompoziciju koju sviram, ali i svaki koncert smatram velikim izazovom. Uvijek moram da dam sve od sebe i uvijek se pojave neke nove okolnosti iz kojih učim. Svaki nastup je škola koja me čini boljim muzičarem i sve bolje se osjećam na sceni. Najveći izazov je ipak biti iskren u svakoj partituri i prepustiti se, ali ne previše kako ne biste izgubili kontrolu u toj ljepoti. Zaista sam zahvalna Gradu teatru što nas je prepoznao i pružio nam priliku da nastupimo na ovom festivalu. Nadam se da je ovo početak naše saradnje, svakako je velika čast bila nastupiti u svom rodnom gradu, ispred svoje publike, jako sam zahvalna”, kazala je Jović i dodala da joj je omiljeno razdoblje romantizam.

Ako bi morala da bira omiljene, kazala je da bi to bili Šopen i List

"Oni najviše odgovaraju mom senzibilitetu. Mnogo volim i Baha, Skarlatija, Betovena. Sviram isključivo klasiku i to me najviše inspiriše, trudim se da svaki put pronađem neke nove glasove."

Šiševiću je ovo bio prvi nastup u Budvi.

Šišević
Šiševićfoto: Grad teatar

“To je zaista čudno s obzirom da sam osnovnu i srednju školu završio u Crnoj Gori i pored mnogo održanih takmičenja na kojima san nastupio, nije se dogodilo da sviram u Budvi do ovog trenutka. Mnogo mi je drago što smo svirali u ovoj divnoj crkvi, zaista je divan ambijent. Odlična je organizacija Grada teatra i zahvalio bih se na profesionalno obezbijeđenom klaviru i cijeloj organizaciji. Iznenađen sam koliko je dobra akustika u ovom prostoru s obzirom da je riječ o crkvi, zaista je bilo sjajno”, kazao je on i otkrio koji su njegovi omiljeni kompozitori.

"Ako bih morao da izdvojim nekog možda bi to bili Bah i Rahmanjinov, ali to sve zavisi do kog nivoa evolucije je stigao moj mozak kada je u pitanju slušanje muzike. U ovom momentu naravno da su to Skrjabin, Metner, Bartok i dosta modernističkih kompozitora. Čini mi se da mlad mozak i mlado srce hoće da iskuse nove stvari, ali se na kraju svi vratimo Mocartu", kazao je Šišević.

Bonus video: