Korifej poručuje: “Bez cenzure”

Međunarodni festival alternativnog teatra biće održan u Kolašinu od 7. do 21. avgusta

4950 pregleda 213 reakcija 0 komentar(a)
Zoran Rakočević, Foto: Duško Miljanić
Zoran Rakočević, Foto: Duško Miljanić

Međunarodni festival alternativnog teatra Korifej, deveti po redu, biće održan od sedmog do 21. avgusta u Kolašinu, a tema i naslov ovogodišnjeg izdanja je “Bez cenzure”.

Pozorišna selekcija sastoji se od 20 predstava i performanasa, a prateći program od šest projekata. Otvaranje festivala rezervisano je za Kraljevsko pozorište Zetski dom sa Cetinja, a prvi put na Korifeju, publika će moći da vidi i predstavu Crnogorskog narodnog pozorišta (CNP). Sastavni dio festivala su i dva performansa poljskog teatra Terminus a Quo, društva koje je već dugo prisustvo na Korifeju.

“Takođe, jedno zanimljivo pozorište iz Španije izvešće svoju nagrađenu predstavu, kao i jedna nezavisna produkcija iz Slovačke. Reflektor teatar nastupiće sa korpodukcijskom predstavom sa kraljevačkim udruženjem Grupa Grupa, jednim veoma značajnim udruženjem koje njeguje riječ slobode u veoma nepovoljnim prilikama u susjedstvu. Povešćemo i razgovor o islamu, sa kolekcionarom Kurana Edinom Smailovićem, a pogledaćemo i fantastičnu postavku makedonskog likovnog umjetnika Zorana Kardule, posvećenom likovima antifašističke borbe. Dva zanimljiva kabarea dolaze nam iz Srbije i Hrvatske, a to su performans Ro&Rosenkurtz i Koncert za žlice i gitaru. Crnogorska nezavisna scena predstaviće se projektima Korifej teatra, Praznog prostora, Bunt scene, Teatra mladih i nekoliko ad hoc udruženja mladih umjetnika”, najavljuje umjetnički direktor Korifej teatra Zoran Rakočević.

foto: Promo

Na ovogodišnjem festivalu nastupiće i Hercegnovsko pozorište, kada će čuvena glumica Tanja Bošković, nakon dugo vremena, zaigrati pred kolašinskom publikom. Sastavni dio ovogodišnjeg Korifeja su i studentski projekti, ovog puta sa akademija iz Cetinja i Beograda. Kako Rakočević kaže, “riječ je o veoma zrelim i subverzivnim teatarskim promišljanjima”.

I ove godine Korifej će imati više programa nego dana trajanja. Neke predstave će biti izmještene iz prostora scene, jer Kolašin, objašnjava Rakočević, i dalje ima ambijent pogodan za igranje izvan crne kutije. Imaće i radionice za najmlađe, koje će se krunisati i produkcijom dječije predstave “Kako sam naučila da spavam naopačke”.

“Da nije bilo pandemije, ove godine bi Korifej festival slavio 10. jubilarni rođendan, ali tad, kad je čitav svijet bio zaustavljen, ni mi, pozorišni stvaraoci nijesmo mogli niti smjeli da radimo. Čini se da smo tada više nego ikad gledali filmove, pozorišne predstave preko linkova, čitali knjige i bilo nam je stalo do umjetnosti i bila je ljekovita koliko i divni medicinski radnici. Nije bilo festivala 2020. godine, ali nijesmo sumnjali da ćemo ga napraviti kad se sve vrati u ‘normalu’”, kaže on.

Nakon tog povratka, “u svijetu umjetnika u Crnoj Gori, a i regionu, dešavalo se mnogo neprijatnosti koje su u jednom momentu konačno i izvele dramske stvaraoce na ulice”. Rakočević podsjeća i da je “neposredno prije toga jedna pozorišna predstava otvoreno cenzurisana na najbrutalniji mogućni način, ukidanjem sredstava, prostora i finansija, ali ne i želje istinskih stvaralaca da projekat iznesu do kraja”.

“Cenzura je autoritarno ograničavanje ili zabrana javnog izražavanja mišljenja ili ideja, zbog opasnosti po vlast, društveni ili moralni poredak. Zato kreatori Korifej festivala žele da progovore na ovu temu, da predstave publici mlade ljude koji ne žele sistem, koji ne mogu da kritikuju i teme o kojima ne mogu da pričaju”, kaže Rakočević.

Otuda, objašnjava, i prostor nezavisnoj sceni i studentskim projektima da pokažu svoj rad. Korifej festival tako, ocjenjuje Rakočević, polako postaje platforma za sublimaciju nezavisnih projekata i prostor slobode umjetnika, prije svega dramskih.

Festival se realizuje u produkciji Opštine Kolašin i NVO “Korifej teatar”, uz sufinansiranje Ministarstva kulture i medija. Projekat se realizuje uz pomoć JU Centra za kulturu Kolašin, Turističke organizacije (TO) tog grada, Ski centra 1600 i Nacionalnog parka (NP) Biogradska gora. Ulaznice za festivalske programe će tradicionalno biti simbolične, u iznosu od dva ili tri eura koje će publika ubacivati u donatorske kutije.

Bonus video: