Komad "Zajedno" premijerno na festivalu "Purgatorije"

U nedjelju druga ovosezonska pozorišna premijera u Tivtu

4174 pregleda 0 komentar(a)
Sa konferencije za štampu, Foto: Siniša Luković
Sa konferencije za štampu, Foto: Siniša Luković

Pozorišna predstava „Zajedno“ po tekstu Ane Đorđević i u režiji Jane Maričić, biće premijerno izvedena u okviru 18. Međunarodnog festivala mediteranskog teatra „Purgatorije“ u Tivtu, u nedjelju 6.avgusta sa početom u 21 sat, u velikoj dvorani Centra za kulturu Tivat.

Repriza ovog komada koji je rađen u koprodukciji Centra za kulturu Tivat, Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada, Beoarta iz Beograda i Kulturnog centra Pančevo, biće narednog dana, 7.avgusta na istom mjestu i u isto vrijeme.

„Zajedno“ je nakon „Ćelave pjevačice“ u produkciji CZK Tivat, druga premijera koja se dešava na ovogodišnjim “Purgatorijama“ pa je s tim u vezi, juče u Tivtu priređena konferencija za štampu na kojoj su govorili producenti, rediteljka, autorka teksta i dio glumačkog ansambla ove predstave koju su oni sami definisali kao „gorku komediju“.

Naime, iza priče o okupljanju članova jedne disfunkcionalne porodice na pomenu nakon smrti njene glave – muža i oca, razvija se pozorišna storija o paradoksalnim odnosma ljudi koji se istovremneo vole i mrze, izbjegavaju se i ne podnose, a u suštini ne mogu jedni bez drugih ili su jedni drugima istovremeno najveći neprijatelji, ali i jedini pravi oslonac u životu. Tu priču o patologiji, ljubavi ali i istini koja je prisutna manje-više u životima svih nas, u komadu „Zajedno“ na scenu iznose glumci Branislav Jerković, Jugoslav Krajnov, Gordana Đurđević-Dimić, Jasmina Večanski, Nenad Pećinar i Bojana Ordinačev. Rediteljka Jana Maričić potpisuje rješenje scenografije zajedno sa Milicom Surutkom, dok je kostime uradila Senka Ranosavljević.

"Tema ove predstave je savremena, milje je savremen, to je ono što uvijek negdje imponuje publici jer je na prvi pogled prepoznatljivo, a sa druge strane, nije površno i nije samo ilustracija, nego otvara dublja pitanja koja često stavljamo pod tepih, a tiču se porodice. Ovim tekstom se pitanje značaja porodice i mita koji se zapravio gradi oko porodice, stavlja u fokus – jedna ozbiljan, kritički, malo možda i pragmatički i surov, ali takav da vodi ka istini i ka otrežnjenju“, kazala je autorka teksta Ana Đorđevič koja važi za jednu od najtalentovanijih dramskih spisateljki trenutno u Srbiji i regionu.

Njen tekst na scenu je postavila rediteljka Jana Maričić koja je istakla da je komad „Zajedno“ zapravo mentalitetska predstava.

"Na našim prostorima, okupljanje familije je uvijek jedna rizična situacija, bez obzira na povod tog okupljanja. Ispostavljaju se tu često razne tajne i istine dugo skrivane u njihovim odnosima, a onda je to sjajna podloga za kako humor, tako i dublje emocije, pa je i ovaj tekst za nas bio komunikativni i umjetnički izazov da na pravi način ispričamo tu često paradoksalnu životnu ptriču u kojoj će mogi i sami sebe prepoznati“, kazala je rediteljka Maričić koja je istakla da je u ovom komadu nju lično najviše zanimao „taj humor koji na kraju ispostavlja jednu gorku, intimnu istinu“.

Glumica Gordana Đurđević-Dimić je istakla da joj je posebno drago ali i izazovno bilo odigrati ulogu udovice i majke „koja pokušava da sastavi nešto što se odavno razbilo u krhotine“ te koja „iskreno govori o svom životu kao jendom neuspjelom eksperimentu“.

Njen kolega Jugoslav Krajnov je kazao da predstava „Zajedno“ obrađuje savremenu temu koja će svakog u gledalištu dotaći „i svi će moći u njoj da vide sebe kao u ogledalu jer sve naše porodice imaju neke svoje slične šablone ponašanja i međusobnih odnosa“.

„Poruka ove predstave je da budemo više solidarni, više bliski i empatični jedni prema drugima“, istakao je on.

Direktor drame Srpskog narodnog pozorišta Novi Sad Milovan Filipović istakao je da se u SNP-u već godinama uspješno produciraju i igraju predstave po tekstovim Ane Đorđević i da je siguran da će i komad “Zajedno” biti veoma popularan i imati dug život na sceni jer je u pitanju “jedna vrlo kvalitetna predstava sa upečatljivom umjetničko-vizuelnom dimenzijom”.

Boris Mišković iz Beoarta je autorku teksta Anu Đorđević pohvalio “kao jedno od najtalantovanijih bića na ovim prostorima” i izrazio očekivanje da će predstava “Zajedno” takođe biti izuzetno poopularna kod publike, kao što je to već slučaj sa komadom “Sitnice koje život znače” koja je lani napravljena na “Purgatorijama” u koprodukciji Centra za kulturu Tivat i Beoarta.

“Ovdje imamo odličan tekst, sjajnu glumačku postavu i komad o realnoj životnoj priči koji će sigurno odlično koreposndirati sa publikom”, uvjeren je direktor Centra za kulturu Tivat Goran Božović.

Bonus video: