Od prirode i baštine do vjerovanja u vile i Boku pomorsku

Otvorena kolektivna izložba članova Udruženja likovnih umjetnika Tivta

4862 pregleda 0 komentar(a)
Sa izložbe, Foto: Radio Tivat
Sa izložbe, Foto: Radio Tivat

Godišnja izložba Udruženja likovnih umjetnika Tivta (ULUT) "Tivatska likovna scena" otvorena je u subotu u JU Muzej i galerija Tivat.

Sve radove inspirisane različitim motivima i urađene u različitim tehnikama i, na oba nivoa tivatske gradske galerije predstavili su članovi ULUT: Ivan Knežević, Ljubomir Popadić, Mile Albijanić, Ivica Aranđus, Momčilo Macanović, Biljana Račeta, Dragana Mladenović, Milica Marković Rajčević, Andrijana Ivanda Rocheux, Iva Gopčević Čelanović, Tanja Nikolić, Zoran Kruta, Ana Bulatović Lili, Hana Mirkov, Zvonko Grabić, Vladimir Knežević.

Izložbu je zvanično otvorila direktorica JU Muzej i galerija Tivat Danijela Đukić istakavši da je pred publikom najnoviji opus likovnih umjetnika Tivta svih generacija "koji na svojstven način govore o svom radu, izboru, razvoju, pogledu na svijet i unutrašnji dodir".

Sa izložbe
Sa izložbefoto: Radio Tivat

"Različitost u izboru boja i materijala, dimenzija i tema šalje jaku poruku, a to je postojanje, život i poštovanje različitosti. Zašto baš različitosti? Zato što svaki umjetnik na sebi svojstven način predstavlja sopstveni izbor, pravac, drugo ja. A dvadeset djela i umjetnika u jednom prostoru, jednom udruženju pa jednom gradu kao što je Tivat ukazuje na međusobno poštovanje, uvažavanje svega što je drugačije, vođeni jednom idejom koja ih okuplja, a to je umjetnost. Slike u postavci predstavljaju više žanrova, od prirode i baštine do vjerovanja u vile, Boku pomorsku, društvene teme, digitalnu tehniku, mora i univerzuma. Ljudska kreativnost ostavlja trag u vremenu dok će buduće generacije stasavati i sazrijevati upoznavajući i čitajući djela tivatskih umjetnika", kazala je Đukić.

Ona je dodala da će izložba posjetiocima biti dostupna do 30.avgusta.

Sa izložbe
Sa izložbefoto: Radio Tivat

Okupljene na otvaranju izložbe pozdravio je i predsjednik ULUT, naš poznati akademski slikar Ivica Aranđus koji živi i stvara paralelno u Tivti i u Dizeldorfu koji se zahvalio svima koji su učestvovali u organizaciji i kreiranju ove izložbe.

“Ako se kaže da je crkva Božja kuća, onda je i Muzej i galerija kuća gdje živi umjetnost. Svaka slika je i dijete svog vremena. Naša individualna djela koja smo postavili na dvije etaže je otisak naših utisaka koji će sigurno dotaći nekoga od vas", kazao je Aranđus.

Bonus video: