U Tivtu otvorena Gatijeva izložba skulptura i art printova

"Neizbježna je paralela sa jednim od najpoznatijih uličnih umjetnika Benksijem, koji kroz svoj satiričan rad oštro kritikuje konzumerističko društvo koristeći se temama iz politike i kulture", kazala je istoričarka umjestnosti Barbara Delać

8752 pregleda 0 komentar(a)
Sa izložbe u Porto Montenegru, Foto: Gayo Gallery
Sa izložbe u Porto Montenegru, Foto: Gayo Gallery

Sinoć je u “Gayo Gallery” u Porto Montenegru svečano otvorena izložba skulptura i art printova jednog od najpopularnijih brazilskih savremenih umjetnika Beta Gatija, saopšteno je iz te galerije.

Izložba se, kako se navodi, sastoji od pet art printova i sedam skulptura, koje predstavljaju složene teme današnjeg društva, te podstiču na pitanja o slobodi, životu i tehnologiji kao sastavnog dijela naših života, našeg ega.

Beto Gati
Beto Gatifoto: Gayo Gallery

"Radovi Beto Gatija svjedoče o moći umjetnosti da provocira emocije i potakne misli, dajući jednu snažnu poruku gledaocima, ukazujući nam na društvene i socijalne probleme" kazala je galeristkinja Tamara Vojvodic.

Barbara Delać, istoričarka umjetnosti se osvrnula i na svestranu kreativnost umjetnika:

"Neizbježna je paralela sa jednim od najpoznatijih uličnih umjetnika Benksijem, koji kroz svoj satiričan rad oštro kritikuje konzumerističko društvo koristeći se temama iz politike i kulture. Umijeće Beta Gatija ne samo da hvata bit subjekta, vec otkriva i bit gledatelja".

Gatijeva izložba sklutura i art printova
Gatijeva izložba sklutura i art printovafoto: Gayo Gallery

U saopštenju galerije se navodi da je Beto Gati najpoznatiji savremeni brazilski umjetnik i fotograf čije se djelo, kako kažu, ističe inovativnošću i jedinstvenom perspektivom na savremeni zivot.

"Radio je međunarodne kampanje sa velikim svijetskim brendovima kao što su Marcedes Benz i L'Oreal, kao i editorijale za prestižne časopise Vogue, Harper's Bazaar i GQ. 2022. godine radio je kao umjetnički direktor na projektu za YSL", rečeno je iz galerije.

Dodali su i da je ovaj umjetnik učestvovao na izložbama Art Basel, Hamptoms NYC, ArtRio, SPArt i ArtSampa, te da je bio jedini brazilski umjetnik s ekskluzivnim umjetničkim djelom stvorenim za Svjetsko prvenstvo u Kataru.

"Nedavno, 2023. godine, pozvan je da učestvuje na Swerve Festivalu, jednom od najekskluzivnijih festivala na svijetu, u AlUla Saudijskoj Arabiji", kazali su.

Izložba se, kako je saopšteno, može pogledati do 30. septembra 2023. godine

Bonus video: