Balša Brković na Trgu pjesnika

Promocija romana “Aurora” biće održana večeras u 21 čas, u sklopu književnog programa festivala Grad teatar

6211 pregleda 73 reakcija 10 komentar(a)
Brković, Foto: Boris Pejović
Brković, Foto: Boris Pejović

Svoj novi roman “Aurora”, Balša Brković će predstaviti večeras na Trgu pjesnika u Budvi, u 21 čas. Promocijom djela čiji je izdavač “Nova knjiga” iz Podgorice, nastavlja se ovogodišnji književni program festivala Grad teatar, a moderatorka večeri je profesorica, književnica i kolumnistkinja Božena Jelušić.

Recenzent knjige, Aleksandar Bečanović ističe da upravo “Aurora” po mnogo čemu predstavlja vrhunac autorove romaneskne avanture. Podsjećajući na njegove prethodne romane “Privatna galerija”, “Paranoja u Podgorici” i “Plaža Imelde Markos”, Bečanović opaža da su motivi, teme, detalji, koji su prisutni u njima, već doživjeli izuzetan stepen kreativne realizacije, a ovdje dodatno stilizovani i obogaćeni...

foto: Luka Zekovic

“Zbog čega ‘Aurora’ može da funkcioniše, čak i u nekom naknadnom osvrtu, kao tačka u kojoj se briljantno sustiču glavne autorske preokupacije, dok je prepoznatljiva piščeva narativna pozicija - koja majstorski spaja ‘lakoću’ pripovijedanja i ozbiljnost izvučenih poenti - još zrelija i preciznija... Kao i prethodna tri romana, i ‘Aurora’ je roman o Podgorici, o gradu koji Brković uvijek profiliše kao topos koji stoji na granici mitskog i realnog, dovoljno stvaran da identifikujemo njegove konture i likove, dovoljno fantastičan da shvatimo da, ipak, iza svega stoji piščeva deskripcija, vizija i imaginacija”, zapisao je Bečanović i dodao:

“No, za razliku od ‘Privatne galerije’ i ‘Paranoje u Podgorici’ koji su smješteni u savremenu Podgoricu, ‘Aurora’ gleda unazad u Podgoricu iz tridesetih godina prošlog vijeka: taj se grad otkriva u Brkovićevom romanu na neočekivan, drugačiji način”, otkriva Bečanović.

Tin Ujević, Radovan Zogović, Milovan Đilas, šahista Bora Kostić, mitropolit Dožić, uz nezaobilazne oriđinale, intelektualnu elitu, zaljubljenike u sport, kultne ugostitelje, prefinjene dame koje na različite načine polako, ali sigurno, tabaju svoje puteve i zauzimaju važno mjesto u (i ne toliko striktno) patrijarhalnom društvu..., samo su neki od likova sa kojima će se čitalac susresti prilikom ovog putovanja u prošlost koja se desila ili u onu prošlost koja je mogla da se desi...

Slikovito i filmično opisane scene, autentični karakteri, originalni i interesantni dijalozi, lijepa naracija, uz strast prema šahu i fudbalu, jednako i umjetnosti, približavaju romansiranu atmosferu svakodnevice koju Bečanović vidi kao “preuzetu iz posebno inspirativnih šahovskih partija”.

Bonus video: