Dani jermenskog filma na Barskom Ljetopisu do 12. avgusta

Dokumentarac o životu Aurore Mardiganian večeras otvara program na Barskom ljetopisu koji je posvećen stogodišnjici jermenske kinematografije i traje do 12. avgusta

2305 pregleda 0 komentar(a)
Prva u nizu projekcija: "Aurora's sunrise", Foto: Promo
Prva u nizu projekcija: "Aurora's sunrise", Foto: Promo

Dani jermenskog filma počinju danas u okviru 36. Barskog ljetopisa i traju do 12. avgusta, a povodom obilježavanja stogodišnjice jermenske kinematografije, a u organizaciji Kulturnog centra Bar i Filmskog centra Crne Gore.

“Ljubitelji filma imaće jedinstvenu priliku da se upoznaju sa bogatstvom savremene jermenske kinematografije kroz raznovrsnu selekciju filmova i panel diskusije sa filmskim profesionalcima iz Jermenije i Crne Gore”, najavljeno je u saopštenju. Projekcije filmova i razgovori se organizuju na platou ispred Narodne biblioteke i čitaonice “Ivo Vučković”, svake večeri u 21.30 časova, a ulaz je slobodan.

Program počinje panel diskusijom na kojoj će govoriti umjetnički direktor i supervizor animacije filma “Aurora’s Sunrise” Tigran Arakelya, reditelj i producent filma “Zulali” Hayk Ordyan i reditelj filma “Chchnik” Aram Shahbazyan. Nakon diskusije, u 21.30 časova, publika će imati priliku da pogleda animirani dokumentarac “Aurora’s Sunrise” čija je rediteljka Inna Sahakyan, a koji govori o životu Aurore Mardiganian koja je preživjela genocid nad Jermenima i nakon bjekstva u Sjedinjene Američke Države postala glumica nijemih filmova. Film uključuje i scene iz filma “Auction of Souls” iz 1919. godine, u kojem je Aurora imala glavnu ulogu.

Barski ljetopis
foto: Promo

I za sjutra je najavljena panel diskusija koja će okupiti stručnjake iz filmske industrije iz obje zemlje, a na panelu će govoriti direktorica Nacionalnog centra za film Jermenije Shushanik Mirzakhanyan, šefica Odjeljenja za međunarodne odnose Nacionalnog centra za film Jermenije Naira Gevorgyan, direktorica Filmskog centra Crne Gore Aleksandra Božović, dekan Fakulteta dramskih umjetnosti i predsjednik Savjeta FCCG Edin Jašarević, glavni producent Radio Televizije Crne Gore Gojko Berkuljan i rukovodilac programskog sektora Crnogorske kinoteke Pavle Simonović. Diskusiju će ispratiti film “Tonratun, The Armenian History Told by Women” u režiji Inne Mkhitaryan koji pruža uvid u živote pet žena iz jermenskog sela.

“Kroz njihove priče, film istražuje patrijarhalne tradicije u jermenskom društvu, prikazujući žene kako spremaju tradicionalni hljeb lavash dok dijele svoja iskustva, radosti i tuge”, navodi se u opisu.

Film “Zulali” donosi priču o malom selu u slikovitom kanjonu i tragičnoj sudbini jedne porodice, a na programu je u srijedu. Sastoji se od tri dijela koja pričaju o istom periodu iz različitih perspektiva, pružajući složen mozaik ljudske sudbine. Posljednji dan programa je rezervisan za film “Chchnik” koji prati život mlade djevojke iz udaljenog sela na Malom Kavkazu. Njena jedinstvenost i fizički hendikep izazivaju ruganje mještana, a film istražuje teme časti, ljubavi i tradicionalnih vrijednosti, najavljuju organizatori.

Dani jermenskog filma su prva u nizu aktivnosti koje predviđa Memorandumom o saradnji između FCCG i Nacionalnog filmskog centra Jermenije koji su potpisale direktorice centara Božović i Mirzakhanyan na ovogodišnjem Filmskom festivalu u Kanu, a sa ciljem unapeđenja i razvoja saradnje u oblasti filmske industrije kao i umrežavanje filmskih radnika/ca iz Crne Gore i Jermenije.

Bonus video: