Predstavom "Obožavateljka" počelo deveto izdanje Korifeja

Prema riječima umjetničkog direktora Festivala Zorana Rakočevića, Korifej je rastao u žeji „da se, ne ilustrativnim, već univerzalnim teatarskim jezikom i konkretnim angažovanim tatarskim sredstvima, komunicira sa publikom“.

4223 pregleda 0 komentar(a)
Predstava "Obožavateljka" izvedena u Kolašinu, Foto: Nemanja Lakić
Predstava "Obožavateljka" izvedena u Kolašinu, Foto: Nemanja Lakić

Međunarodni festival alternativnog teatra Korifej, deveti po redu, počeo je sinoć u Kolašinu, izvođenjem predstave „Obožavateljka“ Kraljevskog pozorišta Zetski dom sa Cetinja. Festival, čiji su ovogodišnji tema i naslov “Bez cenzure”, otvorio je predsjednik Opštine Vladmir Martinović.

On je pdosjetio na značaj Korifeja i najavio buduću podršku iz lokalnog budžeta toj i slučnim manifestacijama.

Martinović
Martinovićfoto: Nemanja Lakić

"Veliko je zadovoljstvo otvoriti deveto izdanje Korifeja, koji u Kolašinu ima ogroman značaj i tokom svog trajanja je prolazio kroz brojna umjetnička, finansijska i druga iskušenja. Kolašin ima potencijal da prepozna kulturu i radujem se što Opština, u mjeri mogućeg daje doprinos ovakvim manifestacijama. Korifej je jedna od najznačajnijih kulturnih manifestacija, ne samo na sjeveru, već i šire. Ukoliko imamo u obzir međunarodni karakter festivala i činjenicu da će ove godine biti izvedeno 20 predstava onda to znači da su oni, koji su započeli prije devet godina, dostigli visok novo kvaliteta", reko je Martinović.

Prema riječima umjetničkog direktora Festivala Zorana Rakočevića, Korifej je rastao u žeji „da se, ne ilustrativnim, već univerzalnim teatarskim jezikom i konkretnim angažovanim tatarskim sredstvima, komunicira sa publikom“.

Rakočević
Rakočevićfoto: Nemanja Lakić

"Vrlo bito što je Festival poslednjih godina našao svoje utočište u budžetu Opštine jer u početku smo radili „geriliski“ uz pomoć Društva prijatelja Kolašina. Trebalo je sve to podići na nivo i od malog amaterskog ansambla doći do udruženja koje je ozbiljno i koje ima profesionalce, akademske umjetnike, koji su učesnici velikih regionalnih projekata. Smatramo da Festival treba da raste i nađe još značajnije uporište u loklanoj podršci, iako smo jako zadovoljni dosadašnjim razvojem stvar", rekao je on.

Gošća Festivala glumica Branka Femić Šćekić, govoreći na temu ovogodišnjeg izdanja, rekla je da je „istina potrebna kako bi razgrnula mrak.“ Traženje istine, kazala je ona, za stavraoca je ono „oko čega se vrti cijeli stvaralački proces“.

"U strahu za lični opstanak , sistem sprovodi cenzuru, u potrebi da razgrne mrak, pokaže pravac napretka, stvaralac govori istinu. Cenzurisanje umjetničkog djela znači da sistem osjeća da to djelo donosi opasnost po njega, što je kompliment po djelo, jer znači da ima uticaj.U Crnoj Gori su kroz istoriju zabranjivani filmovi, pozorišne predstave , plakati, a posledice cenzure su snosili čak i autori tekstova na društvenim mrežama. U konglomeratu kanala komunikacije, utemljenih na na kvazislobodi, koju nosi liberalni kapitalizam, čini se da je danas teško išta zabraniti. Međutim, kanali komunikacije, koliko god raznovrsni bili nekada nijesu u stanju da prensesu suštinu umjetnosti- doživljaj, emociju i rekaciju", rekla je Femić Šćekić.

Femić Šćekić
Femić Šćekićfoto: Nemanja Lakić

Zbog toga je, objasnila je glumica, učestvovanje u festivalima kakav je Korifej, za stvaraoce „važno, podsticajno i njegujuće“. Femić Šćekić je poželjela da Korifej bude „predvodnik u davanju umjetničke, stavralačke, duhovne i misaone slobode, pedvodnik u borbi za istinu...“

Ovogodišnja selekcija kolašinskog festivala sastoji se od 20 predstava i performanasa, a prateći program od šest projekata. Publika će, između ostalog, moći da vidi i predstavu Crnogorskog narodnog pozorišta (CNP). Sastavni dio Festivala su i dva performansa poljskog teatra Terminus a Quo.

Pozorište iz Španije izvešće svoju nagrađenu predstavu, kao i jedna nezavisna produkcija iz Slovačke. Reflektor teatar nastupiće sa korpodukcijskom predstavom sa kraljevačkim udruženjem Grupa Grupa. Dio festivala je razgovor o islamu, sa kolekcionarom Kurana Edinom Smailovićem, a publika će biti u prilici da vidi i postavku makedonskog likovnog umjetnika Zorana Kardule, posvećenom likovima antifašističke borbe. Dva kabarea dolaze iz Srbije i Hrvatske, a biće izveden i performans Ro&Rosenkurtz i Koncert za žlice i gitaru. Crnogorska nezavisna scena predstaviće se projektima Korifej teatra, Praznog prostora, Bunt scene, Teatra mladih i nekoliko ad hoc udruženja mladih umjetnika.

Predstava 'Obožavateljka'
Predstava "Obožavateljka"foto: Nemanja Lakić

Na ovogodišnjem festivalu nastupiće i Hercegnovsko pozorište, kada će glumica Tanja Bošković, nakon dugo vremena, zaigrati pred kolašinskom publikom. Sastavni dio ovogodišnjeg Korifeja su i studentski projekti, ovog puta sa akademija iz Cetinja i Beograda. Festival se realizuje u produkciji Opštine i NVO “Korifej teatar”, uz sufinansiranje Ministarstva kulture i medija. Projekat se realizuje uz pomoć JU Centra za kulturu Kolašin, Turističke organizacije (TO) tog grada, Ski centra 1600 , Nacionalnog parka (NP) Biogradska gora...

Bonus video: