Imaginacija nove Crne Gore: Fotografije Duška Miljanića na ovogodišnjem Bijenalu arhitekture u Veneciji

Od 1998. godine aktivno se bavi fotografijom Crne Gore. Sveprisutan je i u umjetničkoj fotografiji. Učestvovao je na preko 80 grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Kao autor učestvuje u nekoliko međunarodnih umjetničkih projekata i fotografskih radionica

3508 pregleda 410 reakcija 2 komentar(a)
Bar rivijera, Foto: Duško Miljanić
Bar rivijera, Foto: Duško Miljanić

Radovi poznatog crnogorskog fotografa Duška Miljanića našli su se na XVIII Bijenalu arhitekture u Veneciji, gdje je autor svoj doprinos postavci Crnogorskog paviljona u prostoru Palazzo Malipiero dao u vidu fotografija velikog formata, pejzaža netaknute prirode i kulturnog nasljeđa raznih krajeva Crne Gore.

“Svakako je velika čast biti dio tima na jednom ovako važnom i prestižnom bijenalu, svjetski poznatom mjestu, koje se kroz arhitekturu i srodne umjetničke prakse bavi savremenim društvenim, kulturnim i tehnološkim pitanjima. Mišljenja sam da je ovogodišnja postavka i izbor više autora različitih pristupa i estetika u potpunosti odgovorila temi, ujedno dala prostor mladim neafirmisanim autorkama i autorima da se prikažu i bolje približe međunarodnoj sceni”, kazao je Miljanić.

Durmitor
Durmitorfoto: Duško Miljanić

Tema ovogodišnjeg bijenala je “Budućnost”, a to su pejzaži “buduće” Crne Gore ekološki osviješćene, s arhitekturom koja je u harmoniji s prirodom i okruženjem, u saglasju s konceptom življenja dostojnog čovjeka. Ti pejzaži su dio nasljeđa doba u kojem živimo i podsjećaju kakvu Crnu Goru ostavljamo novim generacijama.

“S druge strane, ovo može biti imaginacija nove Crne Gore, prekid i diskontinuitet sa sadašnjošću u kojoj smo dozvolili ogromnu okupaciju i devastaciju prostora, degradaciju nasljeđenog, prekomjerno korišćenje resursa, neadekvatnu upotrebu i uzurpaciju u cilju zadovoljenja sitnih ličnih interesa. Jer prirodni resursi, obnovljivi i neobnovljivi, imaju svoja ograničenja. U zavisnosti od toga kako ih koristimo ili kako se ka prirodi odnosimo, zavisi rok eksploatacije istih i stepen obnovljivosti. Zbog toga ljudsko društvo prema resursima i nasljeđenom treba da se odnosi ekonomično, s pažnjom i na održiv način”, kazao je Miljanić.

Zaključak je da ova izložba treba da podstakne na promišljanje o ambijentu u kojem bitišemo, na kvalitativne promjene u prirodnom, urbanom i zaštićenom okruženju, afirmišući novu vrijednost kulture i života budućnosti koja slijedi.

Višestruko nagrađivani fotograf Duško Miljanić rođen je u Tivtu, Boki Kotorskoj, a posljednjih decenija živi u Podgorici gdje u foto-kino klubu usavršava svoje fotografsko umijeće. Diplomirao je i magistrirao na Međunarodnom univerzitetu Evropa Prima Skoplje, odsjek za fotografiju u klasi profesora Roberta Jankuloskog.

Perast
Perastfoto: Duško Miljanić

Profesionalno je angažovan kao zvanični fotograf u više domaćih i međunarodnih kompanija, državnih institucija, a njegove fotografije objavljuju se u različitim publikacijama, časopisima, knjigama i monografijama. Povremeno održava stručne radionice za redovne studente Fakulteta likovnih umjetnosti na Cetinju.

Perast
Perastfoto: Duško Miljanić

Od 1998. godine aktivno se bavi fotografijom Crne Gore. Sveprisutan je i u umjetničkoj fotografiji. Učestvovao je na preko 80 grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Kao autor učestvuje u nekoliko međunarodnih umjetničkih projekata i fotografskih radionica.

Za svoj autorski rad u oblasti fotografije i videa dobitnik je više značajnih nagrada na međunarodnim institucijama i festivalima, među kojima su najznačajnije Svjetske asocijacije umjetničkih fotografa FIAP 2014. godine i Sterijina nagrada za fotografiju u pozorišnoj umjetnosti, 2017. Nagrada za video rad “Život posle Davida” uključuju Bronzanu plaketu, 5. Romski život - Centralnoevropski dokumentarni festival, Bem Art Cinema, Budimpešta, Mađarska, 2012. i Nagradu za filmsku fotografiju - 9. Festival romskog filma “Zlatni točak” - Kinoteka Makedonije, Skoplje, Sjeverna Makedonija 2012.

Vranjina
Vranjinafoto: Duško Miljanić

Njegovi najznačajniji samostalni projekti “Barvale” i “Lica mog vremena”, izlagani u više evropskih centara, predstavljaju iskorak autora ka društveno angažovanim fotografskim projektima.

Bonus video: