Održan Internacionalni festival karikature "Kolašin 2023"

Fesival je sinoć otvoren dodjelom nagrada i dvijema izložbama najboljih pristiglih radova, u kolašinskom Centru za kulturu, odnosno, zavičajnom muzeju.

3816 pregleda 2 komentar(a)
Detalj sa Internacionalnog festivala karikature „Kolašin 2023“, Foto: Dragana Šćepanović
Detalj sa Internacionalnog festivala karikature „Kolašin 2023“, Foto: Dragana Šćepanović

Prvu nagradu na Internacionalnom festivalu karikature „Kolašin 2023“, na temu portret-karikature Uroša Toškovića, osvojio je Bogdan Petri iz Rumunije. Druga je pripala Horheu Lusicu Kabreri sa Kube. Trećeplasirani je Halit Kurtulmus iz Turske.

Prva nagrada
Prva nagradafoto: Dragana Šćepanović

Žiri Festivala, koji su činili Darko Drljević (Crna Gora), Luka Lagator (Crna Gora), Radojica Bulatović (Crna Gora), Menekse Kam (Turska) i Abas Naseri (Iran), dodijelio je i specijalna nagrade. Ta priznanja, ove godine, pripala su Ljuljeti Goranci sa Kosova i Goranu Divcu iz Srbije. Žiri je odlučio da počasne nagrade dobiju Martin Faloka (Argentina), Raed Khail (Sirija), Alireza Paktel (Kipar), Ozan Kavdar (Turska), Muhamed Ibrahim (Irak), Rongo (Indonezija), Radu Čiruta (Rumunija), Antonio Santon (Portugal) i Nikola Ojdanić (Srbija).

Druga nagrada
Druga nagradafoto: Dragana Šćepanović

Na slobodnu temu, najbolji rad je imao Mladen Đurović iz Srbije, dok su specijalne nagrade dobili Mihail Zlatkovski (Rusija), Elena Ospina (Kolumbija), Vladimir Kazanevski (Ukrajina), Agim Krasnići (Kosovo) i Goran Ćeličanin (Srbija).

Treća nagrada
Treća nagradafoto: Dragana Šćepanović

Fesival je sinoć otvoren dodjelom nagrada i dvijema izložbama najboljih pristiglih radova, u kolašinskom Centru za kulturu, odnosno, zavičajnom muzeju.

Drljević, svjetski poznati karikaturista, inicijator i, zajedno sa JU Centar za kulturu iz Kolašina organizator Festivala, kazao je da je zadovoljstvo velikim interesovanjem i kvalitetnim radovima koji su stigli na temu - Uroš Tošković.

“Ovo je osmo izdanje festivala karikature. Ovogodišnje je izdanje posebno jer je imalo temu umjetnika, koji svojim stvaralačkim i životnim originalnostima zainteresovao karikaturiste širom svijeta. To je samo jedan mali omaž Toškoviću i predstavljanje njegovog djela, širom planete. Nevjerovatno je kako su se umjentnici sa svih kontinenata potrudili da što vjernije i bolje predstave njegov lik i djelo. Zahvaljujući društvenim mrežama, šira publika je mogla da vidi radove, pa su su neki od komentara pomogli stručnom žiriju”, kazao je Drljević.

Na konkursu učestvala su 342 umjetnika iz 57 zemalja svijeta. Autori su, objasnio je Drljević, slali po jedan rad na temu Uroš Tošković i na slobodnu temu.

Predsjednik Opštine Vladimir Martinović, otvarajući taj događaj, kazao je da je organizator čovjek koji je , “na najbolji način u svijetu promovisao Kolašin”.

“Drljević nije zaboravio svoj Kolašin i da sve ono što radi, što promoviše širom svijeta, vrati opet u Kolašin. Značaj ovog Festivala je nemjerljiv, a u prilog tome je i činjenica da smo u prilici da vidimo karikature iz 57 zemalja svijeta i to na temu lika i djela jednog od najvećih umjetnika Crne Gore, Uroša Toškovića, koji svojim radom i pojavom nikoga nije ostavljao ravnodušnim”, kazao je Martinović.

Program svečanog otvaranja Fesivala vodio je Dragan Mitov Đurović, a u muzičkom dijelu nastupio je kolašinski bend Šendon. Festival su finansijski podržali Opština Kolašin i Ministarstvo kulture i medija.

Bonus video: