Resital Ratimira Martinovića večeras na KotorArtu

Nakon više od 10 godina, renomirani pijanista održaće koncert u svom rodnom gradu

3284 pregleda 0 komentar(a)
Foto: KotorArt
Foto: KotorArt

Pijanista, univerzitetski profesor i izvršni i umjetnički direktor KotorArta, Ratimir Martinović, nakon više od 10 godina, održaće resital u svom rodnom gradu, Kotoru. Koncert “Intime” biće održan danas u Samostanskom kompleksu sv. Nikole u Prčanju, u 21 čas.

Na koncertu, koji posvećuje svojoj majci Ljiljani, izvešće djela Vasilija Mokranjca i to: Temu i osam varijacija (1947), Sedam etida (1951-52), Šest igara (1950-57), kao i tri svite Fragmenti (1955-56), Odjeci (1973) i Intime (1973). Ovim koncertom će se i na KotorArtu obilježiti veliki i značajan jubilej, 100 godina od rođenja jednog od najznačajnijih kompozitora simfonijske i klavirske muzike sa ovih prostora, Vasilija Mokranjca.

Njegov klavirski opus, koji broji 13 setova kompozicija, kao i samostalnih komada, ukupnog trajanja dva i po sata, ponovo je oživljen kada ga je 2016. godine Ratimir Martinović premijerno izveo u okviru festivala BEMUS, da bi ga na kraju 2019. godine i objavio na dva kompakt-diska u izdanju kuće Naxos Grand Piano.

Za “MusicWeb International” u kritici ovog duplog kompakt-diska, a Robert Nemecek za “Piano News” ističe da se “iza svake fraze naslućuje pijanista koji se dušom i tijelom posvetio ovoj izuzetno fizički i psihički zahtjevnoj muzici”, a Philip Borg-Wheeler za Magazin Fanfare je zapisao:

“Muzika na ova dva CD-a nudi obilje raznolikosti - od velikih, masivnih, tehnički zahtjevnih komada, do intimnog, misaonog, ili tihujućeg muzičkog traganja. Kvalitet snimka je izvrstan, dok je propratni tekst CD-a, koji je napisao izvođač Ratimir Martinović, veoma informativan i koristan”.

Bonus video: