Budvani zidaju Skadar

Premijera je zakazana za 29. avgust u 21 čas na sceni između crkava u budvanskom Starom gradu

5939 pregleda 0 komentar(a)
Detalj sa baleta "Zidanje Skadra", Foto: Festival Ćirilicom
Detalj sa baleta "Zidanje Skadra", Foto: Festival Ćirilicom

Proslavljeni srpski koreograf Milos Isailović, koji je radio u Dortmund baletu i Boljšoj teatru, ove godine se po drugi put vraća u Budvu. Ovog ljeta, nakon junskog Jadranskog festivala igre, opet se Turistička organizacija opštine Budva vraća produkciji predstava na temu crnogorskog kulturnog naslijeđa, ovog puta u partnerstvu sa Narodnom bibliotekom "Miroslav Luketić" Budva.

Festival "Ćirilicom" izrastao je ove godine, sa predstavljanjem publici čak šest svojih produkcija, u najveću produkcionu teatarsku manifestaciju na Balkanu.

'Zidanje Skadra'
"Zidanje Skadra"foto: Festival Ćirilicom

Svjetska premijera modernog baleta "Zidanje Skadra", rađenog po pjesmi iz pretkosovskog ciklusa epske narodne poezije, biće predstavljena kroz umjetnički doživljaj najvećeg mladog koreografa regiona i jednog od najperspektivnijih pedagoga baletske igre u Evropi.

Tragični ep je objavljen 1815. godine i to u verziji koju je zabilježio Vuk Stefanović Karadžić. Jakov Grim, koji ju je preveo na njemački, za nju je rekao da je jedna od najdirljivijih narodnih pjesama svih vremena.

Detalj sa baleta 'Zidanje Skadra'
Detalj sa baleta "Zidanje Skadra"foto: Festival Ćirilicom

Sedam baletskih igrača Bitef dens kompanije iz Beograda pokušaće da dočara magični umjetnički doživljaj ove dirljive pjesme nastale prije par stotina godina.

Premijera je zakazana za 29. avgust u 21 čas na sceni između crkava u budvanskom Starom gradu.

Bonus video: