Preminuo književnik Marko Vešović

Objavio je preko 30 knjiga poezije i proze, pjesničkih prevoda, esejistike i polemika

12579 pregleda 35 reakcija 35 komentar(a)
Foto: Printscreen YouTube
Foto: Printscreen YouTube

Istaknuti crnogorski i bosanskohercegovački književnik Marko Vešović preminuo je u četvrtak u Sarajevu u 78. godini, javio je Klix.ba.

Veliki dio Vešovićevog života bio je vezan upravo za Sarajevo. Nakon završene gimnazije u Bijelom Polju, Vešović upisuje Filozofski fakultet u Sarajevu, a nakon toga i postdiplomski studij na Filološkom fakultetu u Beogradu.

Tokom 1976. godine Vešović je izabran i za asistenta na Filozofskom fakultetu gdje je radio sve do 1986. godine nakon čega se počinje baviti i uredničkim poslom u izdavačkoj kući "Veselin Masleša".

Period rata također provodi u Sarajevu te je opisan kao jedan od najrpiznatijih hroničara života građana Sarajeva pod opsadom. Upravo iz tog perioda izdvaja se i knjiga "Poljska konjica" koja govorio o granatiranju glavnog grada BiH i svim ratnim strahotama koje su građani proživljavali.

Objavio je preko 30 knjiga poezije i proze, pjesničkih prevoda, esejistike i polemika.

Nakon referenduma 2006. njegov angažman vezan za Crnu Goru bio je vezan za tadašnji državni list Pobjeda u kojima se brutalno obračunavao sa kritičarima režima Mila Đukanović. Njegov tadašnji rad je doveo do jedne od najvećih presuda u balkanskom pravosuđu za klevetu.

Vešović će biti sahranjen u Sarajevu u ponedjeljak, 21. avgusta.

Bonus video: