Đukanović: Vešović je bio prototip časnog Crnogorca iz literature

Bivši crnogorski predsjednik je kazao da će Vešović ostati jednako upamćen i po svom "moralnom stavu i ljudskoj odvažnosti u najtragičnijim godinama u novijoj istoriji jugoslovenskih naroda"

10594 pregleda 47 reakcija 47 komentar(a)
Đukanović, Foto: Boris Pejović
Đukanović, Foto: Boris Pejović

Istaknuti crnogorski i bosanskohercegovački književnik Marko Vešović biće upamćen po tome što je bio prototip časnog Crnogorca iz literature, koju je obogatio svojim književnim i prevodilačkim darom i znanjem, kazao je bivši predsjednik Crne Gore Milo Đukanović.

Đukanović je, povodom smrti Vešovića, njegovoj ćerki Ivani Vešović uputio telegram saučešća.

“Poštovana gospođo Vešović, sa iskrenim žaljenjem primio sam vijest o smrti Vašeg oca Marka Vešovića, jednog od najistaknutijih crnogorskih i bosanskohercegovačkih književnika, čije djelo daleko nadilazi granice ex-jugoslovenskog prostora, i cijenjenog univerzitetskog profesora", naveo je Đukanović.

Dodao je i da će Vešović ostati jednako upamćen i po svom "moralnom stavu i ljudskoj odvažnosti u najtragičnijim godinama u novijoj istoriji jugoslovenskih naroda".

"O Marku Vešoviću tek će objektivno suditi generacije koje dolaze kad se raziđu političke magle ispod kojih su danas zapretane besmislene podjele i druge naše nesreće. Kao što je obogatio crnogorsku književnu i kulturnu riznicu. I što je svojom ljudskošću obilježio vrijeme u kojem je živio. Crnu Goru je do kraja života nosio u srcu, jednako joj posvećen i odan i kad je hvalio i kad je kudio ono što je zasluživalo, uvijek dobronamjeran i brižan sin svoje domovine, koja će se i njime uzdizati", kazao je bivši crnogorski predsjednik.

Fejzić: Bio je ponosan na crnogorsko čojstvo i junaštvo

Povodom smrti Vešovića oglasio se i reis Islamske zajednice Rifat ef. Fejzić.

"Bio je ponosan na crnogorsko čojstvo i junaštvo, što je dokazao u ratom opkoljeno Sarajevo", napisao je Fejzić na mreži "Iks" (doskorašnjem Tviteru).

U nastavku je telegram koji je predsjednik Socijaldemokrata Crne Gore Damir Šehović uputio povodom smrti Marka Vešovića.

Šehović: Vešović svojom pojavom i djelima prevazilazio granice crnogorskog i jugoslovenskog

Telegram saučešća uputio je i predsjednik Socijaldemokrata (SD) Crne Gore Damir Šehović.

"Sa žaljenjem sam primio vijest o smrti jednog od najistaknutijih crnogorskih, ali i ex-yu književnika i univerzitetskog profesora Marka Vešovića. Svojom pojavom, a posebno svojim djelima, prevazilazio je granice i crnogorskog i jugoslovenskog, uvijek važeći za evropskog i svjetskog. U najtežim vremenima za ovaj region, za svog životnog vijeka, Marko Vešović je bio moralna vertikala koja je pružala žestok otpor ratnoj politici i beznađu u kojem se ovaj region našao", kazao je Šehović.

Dodao je da, kao takav, zaslužuje vječnu zahvalnost sadašnjih ali i svih budućih generacija.

"Svojim stvaralaštvom je dao nemjerljiv doprinos crnogorskoj kulturi, a svoju rodnu grudu uvijek je, gdje god bio, nosio u srcu", rekao je Šehović.

Bonus video: