Jovanović otvorio festival "Ćirilicom" i istakao njegovu naročitu vrijednost za Budvu i kandidaturu za EPK

Ove godine festival će se igrati na Trgu od crkava i imati čak 24 programa i biće multimedijalnog karaktera, sastavljen iz četiri osnovna segmenta

9304 pregleda 43 reakcija 20 komentar(a)
Foto: Vuk Lajović
Foto: Vuk Lajović

Festival “Ćirilicom”, svečano je sinoć otvoren, a festivalski program sedmog izdanja ove kulturne manifestacije odvijaće se do 13.septembra.

Ove godine festival će se igrati na Trgu od crkava i imati čak 24 programa i biće multimedijalnog karaktera, sastavljen iz četiri osnovna segmenta.

Uobičajeno glavni dio festivala čini književni program gdje će glavni gost biti, već za sedam dana, čuvena poljska nobelovka Olga Tokarčuk. Radi se o jednoj od samo pet živih evropskih dobitnica ove nagrade za književnost. Pored ovog segmenta festivalom dominira i dramski program sa šest sopstvenih produkcija i čak pet premijernih igranja predstava. Festival je sinoć otvorio predsjednik Skupštine opštine Budva, Nikola Jovanović, koji je istakao da je ovo najvažniji događaj ovog ljeta kako zbog gostovanja Olge Tokarčuk tako i zbog velike proslave jubileja 200 godina od rođenja prvog crnogorskog ministra prosvete Visarona Ljubiše. Jovanović je istakao da je sve ovo jednako važno za budvansku kandidaturu za evropsku prijestonicu kulture koliko za popularizaciju i baštinjenje autentičnog i tradicionalnog pisma ćirilice.

Festival Ćirilicom
foto: Vuk Lajović

Na otvaranju su govorili i Maja Majkić, u ime javne ustanove Narodna biblioteka "Miroslav Luketić" Budva te Radomir Uljarević, osnivač festivala. Nakon svečanog otvaranja uslijedio je festivalski program , predstavljanje knjige "Vizantijski vasilevsi", autora Miraša Tomovića te koncert vizantijskog pojanja koji je svojom neobičnošću oduševio brojnu publiku i još jednom poslao poruku tj slogan festivala da je ćirilica prava ljepotica što je publika pozdravila aplauzom. Već večeras, drugog dana festivala, vidjecemo u 21 čas program "Vatikanski spisi", izvještaji kotorskih biskupa, "ad limina".

Bonus video: