Filmu ”Sigurno mjesto” Gran pri Filmskog festivala Herceg Novi

Lerotiću je pripala i Zlatna mimoza za režiju, jer je “svedenim rediteljskim postupcima pratio istinitost životnog iskustva”

9034 pregleda 21 reakcija 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: CG News
Ilustracija, Foto: CG News

Gran pri 36. Filmskog Festivala Herceg Novi - Montenegro film festivala pripao je filmu “Sigurno mjesto” reditelja Juraja Lerotića.

Odluka je donijeta većinom glasova uz obrazloženje da “u ovom emotivnom i zastrašujućem putovanju u najmračnije kutke ljudske svijesti, precizna režija i maestralne glumačke izvedbe pokazuju da sigurno mjesto zapravo ne postoji i ljubav kao ultimativna emocija zapravo ne može ništa naspram egzistencijalnog nemira koji može obuzeti jedno ljudsko biće”, prenosi RTHN.

Lerotiću je pripala i Zlatna mimoza za režiju, jer je “svedenim rediteljskim postupcima pratio istinitost životnog iskustva”.

Filmu “Sigurno mjesto” pripala je kao najboljem i Plaketa “Zoran Živković”.

Una Gunjak dobila je Zlatnu mimozu za scenario filma „Ekskurzija“ jer je “kroz uvjerljivost govora” otkrila ”svjež pogled na mladu generaciju”.

Glumica Asja Zari Lagumdžija dobitnica je Zlatne mimoze “za autentičan glumački izraz” i ulogu Iman u filmu „Ekskurzija“.

Za mušku ulogu Zlatnu mimozu ravnopravno dijele Goran Marković i Juraj Lerotić, uloge braće u filmu „Sigurno mjesto“.

Žiri je ocijenio da je riječ o moćnoj i emotivnoj igri “ kojom potresno dopiru do gledalaca”.

Za specijalni doprinos filmskom izrazu isti žiri je nagradu “Živko Nikolić” dodijelio Dušanu Zoriću i Matiji Gluščeviću za film „Da li ste vidjeli ovu ženu?“. U obrazloženju je navedeno da je nagrada zaslužena zbog “inovativnog, hrabrog i eksperimentalnog izraza, podsećajući na originalni i nekonvencionalni rukopis Živka Nikolića”.

Prema odluci žirija dodijeljeno je i jedno specijalno priznanje “mladom i perspektivnom glumcu” Jovanu Giniću, za ulogu u filmu „Lost Country“.

Žiri je radio u sastavu Jelisaveta Seka Sablić – predsjednica i članovi Rumena Bužarovska, Đorđe Milosavljević, Andrija Mardešić i Dušan Kasalica.

U okviru takmičarske selekcije dokumentarnog filma, žiri u sastavu Dejan Petrović, predsjednik, Velibor Čović i Josip Lukić, članovi, o nagradama su odlučili jednoglasno.

Zlatna Mimoza za najbolji dokumentarni film pripala ostvarenju "Dipped in Black", reditelja Matjua Torna i Derika Linča zbog “impresivnog audiovizualnog iskustva koje podsjeća na vrhunce stvaralaštva velikana filmske umetnosti… ali i meditativne atmosfere koja kao da nas bojama i zvukom vraća na sam početak stvaranja svijeta kojeg danas poznamo.”

I u ovoj selekciji žiri je dodijelio specijalno priznanje filmu “Procenti života” Vladimira Perovića. Navedeno je da je to “film koji otkriva sasvim novu stranicu u rediteljskom rukopisu poznatog dokumentariste … autor gradi priču, koja izaziva zapitanost u kojem svijetu živimo” i “šta je istina, laž ili manipulacija u savremenoj javnoj komunikaciji“.

Specijalnim priznanjem nagrađeno je i ostvarenje "Horror vacui" autora Borisa Poljaka.

Studentske filmove ocjenjivao je žiri u kome je predsjednica bila Jovana Bojović, a članovi Đorđe Stanojlović i Hazim Begagić.

Jednoglasnom odlukom za najbolje ostvarenje nagrađen je diplomski projekat “Guguto Memeto” reditelja Branislava Stošića, studenta završne godine filmske režije, u produkciji AU u Banja Luci. Ocijenjeno je da je to “bajkovita filmska priča, specifične estetike i višeslojne naracije… Taj diplomski rad koji je primarno namijenjen dječjoj publici, svojom neuobičajenom temom i atmosferom, na momente nadilazi okvire studentskog filma.”

Specijalno priznanje žirija zaslužili su Ilija Zeković, student prve godine master studija filmske režije na FDU na Cetinju, za scenario filma „Pas koji se upiškio od sreće“ i Amar Komić sa Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu za režiju filmova „Mlada“ i „Kuda idu izgubljene mačke?“ .

Žiri Federacije filmskih kritičara Evrope i Mediterana FEDEORA u sastavu Marina Kostova, Kerem Akca i Vuk Perović, donio je odluku da nagrada pripadne ostvarenju "Sigurno mjesto" Juraja Lerotića “za snažnu i uzbudljivu priču o psihološkoj borbi i gubitku koja osvaja srca, a režirana je snažnom rukom i sa dubokom empatijom, uz maestralno izvođenje glavnih glumaca”.

Taj žiri je specijalno priznanje opredijelio filmu “Kajmak” reditelja Milča Mančevskog za “dubok, dinamičan i hrabar pristup savremenim odnosima, beskompromisno režiran od strane zrelog reditelja jedinstvenog stila”.

Na početku festivala, Plaketa Milan Žmukić i umjetnička slika, poklon beogradskog Centar filma, uručena je Jelisaveti Seki Sablić.

Sjećanje na Srđana Koljevića – „Adio druže“

Juče je, u okviru pratećeg programa 36. Filmskog festivala Herceg Novi – Montenegro film festivala, održan program “Sjećanje na Srđana Koljevića”, jednog od najcjenjenijih scenarista u regionu, koji je preminuo u julu ove godine.

“Adio druže” posljednji je pozdrav kolega i prijatelja Stevana Koprivice, Đorđa Milosavljevića i Maje Todorović.

Bonus video: