Zenović: Predata Aplikaciona knjiga za EPK kandidaturu Budve za 2028. godinu

U prepunoj sali crkve Sveta Marija na Rtu Zenović je govorom obuhvatio 2500 godina lokalne istorije govoreći o značaju iskopavanja u budvanskoj nekropoli i izuzetno vrijednim eksponatima koji su tada nađeni te o značaju riznica pravoslavnih svetinja u Budvi

5664 pregleda 25 reakcija 17 komentar(a)
Zenović otvorio izložbu "Odsjaji budvanske prošlosti, od politeizma do hrišćanstva", Foto: Vuk Lajović
Zenović otvorio izložbu "Odsjaji budvanske prošlosti, od politeizma do hrišćanstva", Foto: Vuk Lajović

Predrag Zenović, predsjednik Savjeta za kulturu Budve, u ponedjeljak je na festivalu "Ćirilicom" svečano objavio da je predata Aplikaciona knjiga za EPK kandidaturu Budve za 2028.godinu.

Nakon iscrpnog i jako teškog procesa kandidature Budve, koji je prošao kroz nekoliko krugova, Zenović je na svečanosti objavio da je posao doveden do kraja uspješno predatom knjigom koja je u sebi sažela fantastičan rad desetina pa i stotina autora iz zemlje i inostranstva.

Cijeli proces, koji je operativno trajao gotovo dvije godine, su ispred Opštine Budva vodili Danijela Došljak, kao koordinator projekta, u ime Sekretarijata za društvene djelatnosti i Zenović, kao predsjednik Savjeta za kulturu opštine Budva. Predrag Zenović, koji je vodio projekat kandidature za evropsku prijestonicu kulture, te bio rukovodilac izrade Plana razvoja kulture Budve za period 2024-2028, sinoć je otvorio izložbu "Odsjaji budvanske prošlosti, od politeizma do hrišćanstva", i istakao da nema boljeg mjesta da se objavi predaja kandidature Budve za evropsku prijestonicu kulture za 2028. godinu.

U prepunoj sali crkve Sveta Marija na Rtu Zenović je govorom obuhvatio 2500 godina lokalne istorije govoreći o značaju iskopavanja u budvanskoj nekropoli i izuzetno vrijednim eksponatima koji su tada nađeni te o značaju riznica pravoslavnih svetinja u Budvi.

Predavač na univerzitetu UDG u Podgorici, Predrag Zenović, upoznao je prisutne sa važnošću izložbe za Budvu i primorje, pored ostalog i zbog toga što su u središtu i tematike i mjesta izložbe Djeva Marija, Bogorodica, Budvanska gospa, što je za hiljadu godina istorije Budve od nemjerljivog značaja. Izložbu su priredili Marko Kentera i Lucija Đurašković i ona je otvorena do 11. septembra.

Bonus video: