Pretpremijera baleta 'Zidanje Skadra" razbudila zaspali i prazni Stari grad Budva

Večeras je u 21 sat premijerno izvođenje ovog baleta

2431 pregleda 54 reakcija 23 komentar(a)
Sa pretpremijere baleta "Zidanje Skadra", Foto: Vuk Lajović
Sa pretpremijere baleta "Zidanje Skadra", Foto: Vuk Lajović

Vjerovatno malo puta u istoriji budvanskog pozorišta se desilo da se odigrala bolja i efektnija plesna predstava u komplikovanijim uslovima, pod burom, naletima kišnih i morskih kapi, sijevanjem i grmljavinom. A vjerovatno ni mladi plesači iz Beograda nisu odigrali svoj komad u težim uslovima, ali su na kraju bili oduševljeni reakcijom i strpljenjem publike.

Sa baleta 'Zidanje Skadra'
Sa baleta "Zidanje Skadra"foto: Vuk Lajović

U ponedjeljak, kasnije nego što je uobičajeno, nakon 22.30 sata, pretpremijerom je počeo dramski program ovogodišnjih novih produkcija festivala "Ćirilicom" koji je uporna publika ispratila do kraja i pozdravila gromoglasnim aplauzom.

Sa baleta 'Zidanje Skadra'
Sa baleta "Zidanje Skadra"foto: Vuk Lajović

Svjetski renomirani koreograf Miloš Isailović u ponedjeljak veče je publici na trgu između crkava u Starom gradu Budva predstavio pretpremijerno izdanje baleta "Zidanje Skadra". Isailović je inače bio i selektor baleta ovogodišnjeg spektakularnog izdanja prvog Jadranskog festivala igre, koji se dešavao tri nedjelje u junu.

Isailović
Isailovićfoto: Screenshot

Ovaj komad, iz pretkosovskog epskog ciklusa, je rađen u produkciji Narodne biblioteke "Miroslav Luketić" Budva i Bitef teatar Beograd a cijela plesna predstava je realizovana po ideji Marka Kentere. Inače, pored koreografije Isailović je uradio i koncept ovog zaista spektakularnog baleta igrača Bitef dens kompanije.

Isailović
Isailovićfoto: Screenshot

Muziku za predstavu, koja je sinoć zaista dominirala Starim gradom, komponovala je Irena Popović Dragović. Kao rijetko do tada, a zbog najave lošeg vremena, muzika sa baleta je bila glavna tema opustjelog Starog grada.

Sa baleta 'Zidanje Skadra'
Sa baleta "Zidanje Skadra"foto: Vuk Lajović

Jedino pravo mjesto dešavanja bila je upravo scena festivala "Ćirilicom".

Sjajne kostime radila je Selena Orb, dok su baletski igrači koji su sinoć oduševili publiku bili: Tamara Pajević, Ivana Savić Jaćić, Milica Jević Drndarević, Staša Ivanović, Katarina Anić, Jakša Filipovac i Dejan Bošković.

Večeras je u 21 sat premijerno izvođenje ovog baleta.

Bonus video: