Festival “Korzo” posvećen Draganu Raduloviću

Izložbom fotografija "Nikšićki korzo" u Ulici Josipa Sladea, danas će u Nikšiću početi dvodnevna manifestacija

2260 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Promo
Foto: Promo

Ovogodišnje izdanje festivala “Korzo”, koji po drugi put organizuje Turistička organizacija Nikšić u saradnji sa Opštinom, biće posvećeno Draganu Raduloviću, najznačajnijem crnogorskom piscu za djecu.

Dvodnevna manifestacija, koja će biti održana u Ulici Josipa Sladea, počinje sjutra, 1. septembra u 17 časova izložbom fotografija “Nikšićki korzo”.

I drugi dan manifestacije počinje izložbom “Ulica Josipa Sladea” u 17 časova, dok će sat kasnije nastupiti dječji animator Žarko Žabac. U 19 časova je recitatorski omaž posvećen Draganu Raduloviću, a nakon toga će nastupiti dječji hor JU “Zahumlje”. Večernji sati su rezervisani za “Extreme Band”, koji će podsjetiti na najbolje rok kompozicije sa ex-Yu prostora, a manifestaciju će zatvoriti bend “Garavi sokak” čiji koncert počinje u 22 sata.

Dragan Radulović je rođen u Nikšiću 1950. godine, a preminuo je u Podgorici 2002. Jedan je od najznačajnijih savremenih crnogorskih pisaca za djecu. Osim književnim i televizijskim radom, bavio se fotografijom i slikarstvom. Uređivao je televizijske emisije za najmlađe, list “Slovo”, organizovao muzičke i književne festivale za djecu i omladinu.

Njegove dokumentarne emisije za djecu “Velike nevolje malog Borisa”, “Ljubica ljubičica”, “Gorki slatkiši”, “Kolijevka” i brojne druge priče iz ciklusa “Mali veliki”, nagrađene su domaćim i međunarodnim priznanjima. Objavio je veliki broj knjiga, a njegove pjesme dio su obavezne školske lektire, dok je veliki broj preveden na strane jezike i komponovan.

Za svoj rad i djelo dobio je niz prestižnih nagrada među kojima se izdvaja Nagrada UNICEF-a, ali i Nagrada oslobođenja Nikšića “18. septembar” za vanredno zalaganje i postignute rezultate u oblasti književnog stvaralaštva, Nagrada “19. decembar” oslobođenja Titograda za najbolje ostvarenje iz oblasti umjetnosti i mnoge druge.

Festival “Korzo” dio je septembarskog repertoara Nikšićke kulturne scene i sastavni dio tradicionalnih “Septembarskih dana”.

Bonus video: