Otvoren Art klub “Prvo pismo”: Sklonište za one koji misle, sigurna kuća za nesigurne pisce

U sklopu Art kluba formiran je književni klub koji će okupljati mlade stvaraoce i talente, u toku je konkurs za najljepšu pjesmu “Poezija bez granica”, počeo je sa radom njihov portal, a u oktobru planiraju da organizuju festival poezije na kome će dodijeliti nagradu koju su ustanovili i koja nosi naziv po rano preminulom pjesniku Kostu Ninkoviću

1370 pregleda 1 komentar(a)
Sa otvaranja Art kluba, Foto: Svetlana Mandić
Sa otvaranja Art kluba, Foto: Svetlana Mandić

Muzičko-poetsko veče “Pjesmom te ćutim” ozvaničilo je početak rada Art kluba “Prvo pismo”, koji se nalazi u okviru knjižare Duhovnog centra u Nikšiću i čijim radom će koordinirati pjesnikinja i profesorica ruskog jezika Sava Radulović.

“Art klub ‘Prvo pismo’ je jedna svježa priča koja planira da oživi sve ono zaboravljeno i da ostavi neki svoj pečat u ovom vremenu. Zamisao samog projekta je doprinos kulturi na sveopšte dobro, a zasniva se na afirmaciji mlade populacije, kao i promovisanju već ostvarenih, eminentnih kulturnih stvaralaca iz zemlje i regiona”, kazala je Radulović koja za sebe reče da ima dugogodišnji staž u poeziji.

Do sada je objavila zbirke poezije “Pjesmom te ćutim” i “Ničija šćer”, roman “Talik” i scenario za dugometražni film “Bezdan”.

U sklopu Art kluba formiran je književni klub koji će okupljati mlade stvaraoce i talente, u toku je konkurs za najljepšu pjesmu “Poezija bez granica”, počeo je sa radom njihov portal, a u oktobru planiraju da organizuju festival poezije na kome će dodijeliti nagradu koju su ustanovili i koja nosi naziv po rano preminulom pjesniku Kostu Ninkoviću. Zbog toga je, objasnila je Radulović, i naziv Art kluba “Prvo pismo” po Ninkovićevoj posljednjoj zbirci poezije, dok je za datum početka rada izabran 29. avgust, dan kada je Ninković rođen.

“Prije nego je dobilo podršku, ovo je ‘pismo’ skoro deceniju putovalo sve dok nije pronašlo svoju formu. U tome i jeste suština, jer se ova naša životna pisma sama ispisuju, sve dok ne pogode pravog čitaoca i ne pronađu pravu adresu”, kazala je Radulović.

Art kluba Prvo pismo
foto: Svetlana Mandić

Pročitala je poetski esej posvećen Ninkoviću, učitelju koga je zamolila da je “nauči kako se piše poezija a da ne ostane samo na zemlji, kako postati, a ne ostati samo čovjek”, i u kome je objasnila svrhu Art kluba.

“Šta ti je taj Art klub, pitaćeš kad se sretnemo. To je sklonište za one koji misle, sigurna kuća za nesigurne pisce, bolnica za zdrave i ludnica za normalne. To je azil za pse tragače, koji stalno tragaju za novom riječju, to je tvrđava u tvrđavi s izgubljenim ključem i svjetlost u ovom mraku svakakvoga smisla”, dio je eseja naslovljen “Prvo pismo”.

Svečani početak rada kluba, koji je podržala lokalna uprava, ozvaničio je predsjednik Skupštine opštine Nikšić Nemanja Vuković. Izrazio je zadovoljstvo što u gradu pod Trebjesom počinje realizacija jedne divne ideje, koju je, kroz Sekretarijat za kulturu, sport, mlade i socijalno staranje, lokalna uprava podržala, a koja je, kako je kazao, na fonu onoga što je opredjeljenje opštinskih vlasti u protekle dvije godine - da pruži punu podršku razvoju kulture.

Art kluba Prvo pismo
foto: Svetlana Mandić

“Želimo da Nikšiću vratimo onaj duh kulture i trudimo se da pružimo podršku kulturi u najvećoj mjeri mogućeg. Odlučili smo da cijelom tom pejzažu dodamo i Art klub ‘Prvo pismo’, ovu divnu ideju koju će Sava, sa svima nama koji ćemo se truditi da to podržimo u narednom periodu, realizovati i biti dodatan ukras kulturnoj sceni našeg grada”, kazao je Vuković.

Uvjeren je da će Art klub realizovati brojne događaje, staviti u fokus neke zaboravljene kulturne momente Nikšića i biti na ponos grada i sugrađana.

Za stihove su, tokom muzičko-poetske večeri, bili zaduženi pjesnikinja Nataša Lalatović i recitator Miloš Zvicer, dok je veče muzikom upotpunio gitarista Slobodan Bogdanović.

I mrtav govori

Kosto Ninković je rođen 1954. godine u Vrbnu kod Trebinja, a živio je i stvarao u Nikšiću. Objavio je tri zbirke poezije - “Mrtav ti govorim”, “Osobine nule” i “Prvo pismo”, dok je posthumno objavljena zbirka “Izvan tvorevine”. Bio je član Udruženja književnika Crne Gore, osnivač i član književnog kluba “Njegoš” iz Nikšića i jedan od utemeljivača manifestacije “Dani Svetog Vasilija Ostroškog”. Preminuo je 2010. godine.

“Ako nisam kruna tvoga postojanja, ako nisam tvoja religija, neću te. Nismo ostvareni. Neka te vode oni o jednakosti što pišu”, stihovi su Ninkovića iz pjesme “Pismo ženi”.

Bonus video: