Delićev vajarski alfabet u Galeriji "A"

Izložbom "Skulptorski ključevi kao lični alfabet"u Nikšiću otvoreni "Septembarski dani"

4816 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Svetlana Mandić
Foto: Svetlana Mandić

Svi mi imamo neko svoje unutrašnje pismo, naš lični „alfabet“ koji držimo zaključanim do određenog momenta. A kada odlučimo da „otključamo“ onda mnogo ne objašnjavamo – pustimo druge da razumiju, objasne, dožive.

Tako je i sa akademskim vajarom Stefanom Delićem i njegovom prvom samostalnom izložbom „Skulptorski ključevi kao lični alfabet“, kojom su otvoreni „Septembarski dani“, tradicionalna manifestacija koja se održava povodom Dana opštine Nikšić. Izložba je otvorena sinoć u Galeriji „A“.

„Ovo je refleksija mojih unutrašnjih stanja u datom periodu. Putem vajarstva pokušao sam da to unutrašnje pismo prezentujem publici. Ima tu elemenata arhitekture, estetskog, simbolizma, čak se neki radovi vezuju za te drevne narode i njihova pisma, kao što su Maja, Asteci...“, kazao je vajar koji je do sada učestvovao na više kolektivnih izložbi i odlučio da prva samostalna bude u rodnom gradu.

Stefan Delić
foto: Svetlana Mandić

Izloženi radovi su, kako je kazao, dio master rada i pored desetak skulptura, u propratnom dijelu su radovi manjih dimenzija, reljef, suva igla, terakota, kombinacija sa drvetom.

„Publika je ta koja dovršava umjetničko djelo“, kazao je Delić i pustio publiku da traga po njegovom alfabetu.

„Autor ove izložbe nam je podario vizuelno putovanje kroz sopstveni umjetnički razvoj. Njegov opus, koji je prešao iz jasne figuracije u apstrakciju, utkivajući u to dušu apstrahovanih ključeva, izvor je neke nove, duboko simbolične interpretacije. Kao izgrađeni fragmenti ispisane abecede, ovi apstrahovani ključevi obrazuju lični alfabet Stefana Delića. Ovo je njegova priča, njegova stvaralačka intimnost koja nam se otvara na ovom mjestu, i piše nam priču o njegovom radu“, kazao je mr Miloš Nenezić, savjetnik u Sekretarijatu za kulturu, sport, mlade i socijalno staranje, koji je otvorio izložbu u ime predsjednika Opštine, Marka Kovačevića.

Nenezić je kazao da je ključ, još od antike, snažan simbol koji nosi “značenje otvaranja zatvorenog, prevazilaženja barijera i postavlja priču o mogućnostima i otključavanju sopstvenog saznanja, dolaska do sopstvene slobode kao najvećeg ontološkog ideala”.

Stefan Delić
foto: Svetlana Mandić

„Ova izložba nije samo kulturni događaj nego i jedno težište za savremenu umjetnost u Crnoj Gori. Prikazuje nam novu snagu, novu auru koja je vezana za naš grad, našu kulturu i naše ideale“, kazao je Nenezić.

Istakao je da izložba, koja predstavlja dio dio podrške lokalne uprave u afirmaciji mladih akademskih umjetnika u cilju unapređenja kulturne baštine, ima poseban značaj za kulturu Nikšića.

„Ona dodaje dubinu, dijalog i inspiraciju našoj zajednici. Opština Nikšić će nastaviti da podržava kreativni duh i izražavanje mladih umjetnika kroz više projekata, kao i da podstiče kontinuiranu interakciju između umjetnosti i zajednice“, obećao je Nenezić.

Autorka postavke Delićeve izložbe, koja će biti otvorena narednih 20-ak dana, je mr Vladana Mirković.

Bonus video: