Ratkovićeve večeri poezije su praznik pjesničke riječi i jezika

Počelo 53,. izdanje trodnevne manifestacije

6084 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Jadranka Ćetković
Foto: Jadranka Ćetković

Ratkovićeve večeri poezije su praznik pjesničke riječi i praznik jezika koji se međusobno razumiju u svim različitostima.

To je, otvarajući 53. izdanje “Ratkovićevih večeri poezije” u dvorištu Kuće Rista Ratkovića u Bijelom Polju, rekla ministarka kulture i medija Maša Vlaović.

“U vrijeme kada svjedočimo automatizaciji i dehumanizaciji svakodnevnog života poezija više nego ikada predstavlja autentično polje ljudske imaginacije satkano od neočekivanih veza koje kreiraju jedinstveno iskustvo života. Pjesništvo, naravno, zavisi od jezika na kojem se izražava”, kazala je Vlaović, dodajući da programskim konceptom kroz ovu manifestaciju slavimo stvaralaštvo na našem, ali svim drugim jezicima svijeta.

Nagrade koje se dodjeljuju na ovoj manifestaciji, ocijenila je ministarka, postale su referentni kompas kada je u pitanju prepoznavanja autentičnih pjesničkih ostvarenja.

Ratkovićeve večeri poezije
foto: Jadranka Ćetković

“Interesovanje i participacija regionalne književne scene potvrđuje relevantnost i značaj ove manifestacije zbog čega je i Ministarstvo kulture i medija usmjereno na kontinuirano ulaganje u stvaranju preduslova širenja poezije i njene dostupnosti”, kazala je Vlaović, podsjećajući da je, u tom smislu, nedavno usvojen nacionalni program razvoja kulture za petogodišnji period, koji je predvidio javni konkurs za podršku i podsticanje književnog stvaralaštva autora i autorki, kao i pružanje podrške crnogorskom književnom stvaralaštvu i izdavaštvu putem organizovanja otkupa knjiga za potrebe biblioteka.

Navela je da očekuju da će u narednom periodu Ratkovićeve večeri poezije nastaviti da svojim programskim sadržajima tokom cijele godine čine književni život u Crnoj Gori sadržajnijim.

“Nadam se da će manifestacija odgovoriti na brojne izazove koji se ukazuju ne samo pred stihom već i pred svakom vrstom umjetničkog teksta”, zaključila je ministarka.

O književniku Ristu Ratkoviću govorio je i predsjednik Opštine Petar Smolović.

Ratkovićeve večeri poezije
foto: Jadranka Ćetković

“U njemu je obitavala želja da se svoja sredina intelektualno nadraste, a stvaralački oplemeni.Kazao je da je Ratković pjesnik tragike, pripovjedač, esejista, dramski pisac sa književnom titulom “sandžačkog Hamleta". Ta pjesnikova bezputišta u kosmičkom haosu zaslužuju pažnju po raznolikosti motiva na širokim geografskim prostorima od zelenog Lima do dalekog plavog Nila, “, kazao je Smolović.

Direktor JU Ratkovićeve večeri poezije Kemal Musić je rekao da se ova manifestacija svake godine iznova rađa zahvaljujući Opštini Bijelo Polje i Ministarstvu kulture i medija.

“Dragi gosti i učesnici 53. RVP želim vam ugodan boravak u Bijelom Polju, gradu otvorene knjige, otvorene knjige kao otvorene duše, gradu čije ulice zove stihovima, gradu Rista Ratkovića. Želim vam ugodnost u trodnevnom boravku među pjesnicima, među riječima, među riječima i među strofama. Želim vam ugodan boravak u poeziji” , istakao je Musić.

U nastavku programa održano je međunarodno pjesničko veče “Eno ga, po moru teče Lim”, kao i muzičko poetsko veče pod nazivom „Noćas tako želim“.

Bonus video: