Promovisane knjige „Razlog za pjesmu“ i „Drvo na brijegu“

Ratkovićeve večeri poezije u Bijelom Polju

4730 pregleda 0 komentar(a)
Sa promocije knjige "Razlog za pjesmu", Foto: Jadranka Ćetković
Sa promocije knjige "Razlog za pjesmu", Foto: Jadranka Ćetković

U okviru 53. Ratkovićevih večeri poezije promovisana je knjiga pjesama „Razlog za pjesmu“, koju su priredili dr Željka Lovrenčić iz Zagreba i Božidar Proročić, publicista i književnik sa Cetinja.

Proročić je podsjetio da je kultura najljepši način povezivanja među narodima.

“Panorama hrvatske poezije je nastala kao dio crnogorsko kulturne saradnje. Ona je nastala kroz prošlost, jer kroz crnogorsku istoriju mnogi su Hrvati dali različiti doprinos našoj zemlji”, kazao je on, dodajući da su dvije panorame nastale u želji da se nastavi kulturološka saradnja.

Dr Željka Lovrenčić je istakla da knjiga poezije “Razlog za pjesmu” sadrži izbor od 40 autora savremene hrvatske poezije.

"Jedino se poezijom usaglašavamo i potvrđujemo"

Knjiga "Drvo na brijegu", koja predstavlja izbor iz savremene crnogorske i bosanskohercegovačke poezije, promovisana je danas u biblioteci Srednje stručne škole u Bijelom Polju, u okviru programa 53. Ratkovićevih večeri poezije.

Drvo na brijegu
foto: Jadranka Ćetković

Priređivač izdanja i književna kritičarka Melida Travančić kazala je da je u izboru zastupljeno po deset pjesnika iz Crne Gore i Bosne i Hercegovine, sa po tri autorske pjesme.

“Ovo je prva knjiga ovakve vrste, koja sabira i daje pregled onoga što se do sada uradilo, objavilo i napisalo kada je riječ o mladim stvaraocima i važno je njeno predstavljanje javnosti kroz zajedničku prizmu dvije bliske kulture. Do sada nije napravljen nijedan pregled, izbor ili antologija koja bi prikazala i na kraju, uporedila djela pjesnika, koja su rođenjem, životom, radom i stvaralaštvom vezani za Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru”, kazala je ona, dodajući da je ovaj izbor plod dugog istraživanja kako kulturne tako i književne scene.

Navela je da je ovaj izbor poezije pokazatelj je da se jedino poezijom usaglašavamo i potvrđujemo.

Bonus video: