Da i u svojoj zemlji budemo uvaženi kao vani

Akademska umjetnica sa Cetinja Jelena Vušurović za “Vijesti” sumira uspješan prethodni period i najavljuje nove projekte, izložbe, manifestacije

4892 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Voljela bih da se ima malo više svijesti, da mi umjetnici budemo jednako uvaženi u Crnoj Gori, i kada joj se vratimo da budemo dočekani onako kako smo i vani... Umjetnici iz Crne Gore, ipak, imaju šta da pokažu i imaju energiju kakva se rijetko sreće, kaže u razgovoru za “Vijesti” akademska slikarka sa Cetinja, Jelena Vušurović za kojom je prilično ispunjen period pun brojnih angažmana.

Vrijedno, aktivno i radno ljeto, rezultiralo je brojnim uspjesima, a ni naredni period nije drugačiji, kaže ona “Vijestima”.

“Mogu reći da se do sada moja djela nalaze na svakom kontinentu, a posebno mi je drago što moja zemlja ima najviše slika”, rekla je Vušurović sumirajući utiske.

Vušurović i neka od njenih djela
Vušurović i neka od njenih djelafoto: Privatna arhiva

Iako su svaka izložba i učešće na raznim programima i manifestacijama bili realizovani njenim angažmanom i naporima, Vušurović smatra da gdje god da ode, pored sebe same, predstavlja i državu, ali i likovnu scenu.

“Svaka saradnja se završila uspješno i tvrdim da će i u budućnosti apsolutno biti tako. Otvaram vrata i za svoje kolege tako da, ukoliko prate dešavanja, imaju put na kojem će zasigurno ostvariti iste uspjehe kao i ja. Na svim dešavanjima prisutnost je u najvećem broju, od ministarstava kulture i svih diplomata. Mogu reći da se zaista prihvata umjetnost onako kako dolikuje nama umjetnicima. Svaki put kojim idem, a tako i moje kolege, od velike je važnosti jer jedino tako možemo prenijeti duh naše zemlje”, priča ona.

Sa jedne od izložbi u inostranstvu
Sa jedne od izložbi u inostranstvufoto: Privatna arhiva

Uoči narednih događaja, ona za “Vijesti” nabraja dosadašnje na kojima je bila zapažena.

“Crna Gora je učestvovala na drugom simpozijumu akademskih slikara i ikonopisaca ‘Banja dvorovi’ u Bijeljini, prvi put na tom internacionalnom savezu naša zemlja pokazuje duh naših krajeva i ostaje zapažena. U okviru saveza sa još 20 eminentnih umjetnika naša zemlja uzima zahvalnicu i nagradu za ponovno učešće. Pored toga, u Albaniji sam imala čast biti sa nosiocem Ginisovog rekorda u mozaiku Saimirom Stratijem i samim tim su otvorena vrata za iduća učešća i saradnje, kako sa Albanijom i Kosovom, gdje me čeka samostalna izložba, tako i sa Turskom gdje su moja djela privukla pažnju i samim tim je stvorena želja da slike budu dio galerije u Adani. Organizovan je i ‘Spring art’ za one najmlađe gdje je nastalo preko 15 slika koje smo donirali centru ‘Razvitak’ za djecu s posebnim potrebama. Vrlo brzo sam otišla za Srbac gdje sam kao selektorka Umjetničkog saveza Srbac dočekala 40 slikara iz Makedonije, Albanije, Srbije, Egipta, Francuske, Italije i Engleske... Sve u svemu, želim reći da umjetnost nema granica i ne poznaje religiju i naciju, svi smo jedno”, priča ona i nastavlja:

“Tu je i Festival “Prijateljstva” koji Goraždu nosi jedan drugačiji duh. Čitav sastav stare Jugoslavije na jednom mjestu. Čast je bila otvoriti festival izložbom i još veća čast koju sam dobila je da lično zatvorim festival. Osim umjetničkog sastava, zajedničkim snagama sa grupom Sars, Lexinton bend, Dado Topić, Goražde je pjevalo i slikalo tih sedam dana. Osmijeh i gostoprimstvo je ono što puni dušu. Naravno, pozvana sam i iduće godine i biće mi zadovoljstvo opet predstavljati Crnu Goru i Cetinje”.

Svojim angažmanom otvara vrata i drugim kolegama
Svojim angažmanom otvara vrata i drugim kolegamafoto: Privatna arhiva

Vušurović “Vijestima” kaže da uskoro kreće za Rumuniju, gdje je u Temišvaru u toku priprema njene izložbe koja će biti otvorena u Domu kulture.

“Ta izložba ima za cilj podršku manjina u Rumuniji, omaž majkama i djeci. Poslije Rumunije učesnica sam festivala Euro Kosovo u Prištini, na kojem je oko 100 učesnika iz čitavog svijeta. Mislim da je od važnosti i za našu zemlju imati ovakvu saradnju u umjetnosti. Takođe, SKAMPA International Theater Festival se održava u Albaniji u Elbasanu i jedan je od najvećih festivala, a tu sam jedina učesnica i predstavljam se samostalnom izložbom pod nazivom ‘Metafizika osjećanja prošlosti’”, najavljuje Vušurović koja je i više nego zadovoljna svime što je postigla ovoga ljeta.

Vušurović
Vušurović foto: Privatna arhiva

Vušurović vodi i likovnu školu za najmlađe pa kaže da tome daje poseban akcenat, ali i veliku zahvalnost. Njeni učenici su takođe vrijedno radili i iznova pokazuju šta je talenat, trud i posvećenost... Pored pređašnjih aktivnosti sa školicom, tu su i naredne...

“Planovi koji dolaze sada su izložba u Turskoj, gdje bih predstavila opet moje najmlađe jer ipak na njima sve ostaje, a tu je i projekat u Bagdadu, izložba i panel diskusija gdje bi se razgovaralo i o Crnoj Gori, konkretno o umjetnosti i važnosti koje naša zemlja nosi. Datume još nijesmo zvanično utvrdili, zbog velikih planova koji me čekaju”, kaže Vušurović.

Bonus video: