Anđela Bulajić dobitnica nagrade Ratkovićevih večeri poezije za mlade pjesnike

"Na ovogodišnji konkurs za mlaade pjesnike pristiglo je devet rukopisa. U uži izbor je ušlo pet rukopisa i na kraju smo glasanjem žirija dobili prva tri mjesta", naveo je sekretar žirija

5728 pregleda 5 komentar(a)
Bulajić, Foto: Jadranka Ćetković
Bulajić, Foto: Jadranka Ćetković

Pjesnikinja Anđela Bulajić dobitnica je Nagrade Ratkovićevih večeri poezije za pjesnike do 27 godina.

Drugo mjesto po ocjeni žirija pripalo je Mirzi Pinjiću a treće Aidi Camović.

Među finalistima bili su i Natalija Mićić i Amar Ličina.

Za Bulajić ova nagrada, kako je kazala, predstavlja posebnu čast i zadovoljstvo.

“Sigurna sam da će ova nagrada i sama manifestacija mnogo uticati na moj život i da će ga mijenjati kao što ga več mijenja. Ratkovićeve večeri su nešto što treba da njegujemo", kazala je Bulajić.

Sekretar žirija Edin Smailović kazao je da Javna ustanova Ratkovićeve večeri poezije nastoji da promoviše i afirmiše mlade pjesnike, o čemu svjedoče dobitnici nagrada u posljednih 10 godina, među kojima su uglavnom afirmisani mladi pjesnici.

U Parku pjesnika
U Parku pjesnikafoto: Jadranka Ćetković

“Na ovogodišnji konkurs za mlaade pjesnike pristiglo je devet rukopisa. U uži izbor je ušlo pet rukopisa i na kraju smo glasanjem žirija dobili prva tri mjesta“, naveo je Smailović.

Član žirija Dženan Kos kazao je da pjesnici otvaraju različite forme interkulturnog dijaloga, i da snagom individualnog talenta oslikavaju pjesničke skike različitih tema i motiva.

“Koliko god stariji pjesnici bili unutar svijeta pjesme, toliko su mladi izvan tog svijeta, isključene iz svake vrste ozbiljnog dijaloga, lišeni svakog ozbiljnijeg učešća u događajima, te osuđeni na prostor vlastitosti”, kazao je on, dodajući da su mladi autori lišeni terete zatvaranja u prošlost, i vlastitost.

Nagrađeni pjesnici predstavili su se publici kazivanjem svojih stihova.

Bonus video: