Maja Solar: Knjigu “A htela sam” sam pisala kao troslojni poetsko-prozni eksperiment

Svečano proglašenje nagrade Risto Ratković uz obraćanje dobirnice putem video linka

5182 pregleda 0 komentar(a)
Sa dodjele nagrade, Foto: Jadranka Ćetković
Sa dodjele nagrade, Foto: Jadranka Ćetković

Ratkovićeve večeri poezije, 53. po redu, završene su sinoć u Bijelom Polju dodjelom nagrade Risto Ratković ovogodišnjoj dobitnici pjesnikinji Maji Solar.

Solar zbog bolesti nije prisustvovala dodjeli a pristunima se obratila putem video linka, ističući da nagradu nije očekivala.

Istakla je da njenu poeziju karakterišu kao posebnu, drugačiju, što joj je izuzetno drago, posebno što je nešto tako moglo da se čuje i na toj manifestaciji.

“Knjigu “A htela sam” pisala sam kao troslojni poetsko-prozni eksperiment – koji se pre svega bavi nesanicom, anksioznošću i erotikom – i u to pisanje je uložen ne samo moj rad nego i rad sjajnog uredništva iz “Enklave”, tako da sam veoma srećna što je rad prepoznat i nagrađen”, kazala je ona dodajući da joj nagrada daje nadu da se svijet poezije prepoznaje kao svijet u kojem se poetski radnici nastoje kretati što slobodnije.

Nagradu je dodijelio žiri u sastavu: Olga Vojičić Komatina, predsjednica žirija, Damir Šabanović iz Crne Gore, Dobrivoje Stanojević iz Srbije, Dženan Kos iz Bosne i Hercegovine i Ivica Prtenjača iz Hrvatske.

Olga Vojičić Komatina je obrazlažuči odluku žirija podsjetila da je ove godine u konukurenciji bilo 49 knjiga iz Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Među njima izdvoja se Maja Solar kao pjesnikinja vanredne rječitosti. Sa malo riječi, uz preimućstvo inverzija i metafora, njena poezija otvara mnoga vrata i silna pitanja i pri tome može da se osjeti da je diplomirani filozof. Očituje se znatna filozofska energija i konstantna komunikacija sa esencijalnim pitanjima od životnog značaja”, kazala je ona.

Prije dodjele održano je Međunarodno poetsko veče “Eno ga, po moru teče Lim”, na kojoj su učestvovali Bogić Rakočević iz Crne Gore, Marija Draganić iz Srbije, Abdusamet Bilgili iz Turske i prošlogodišnji dobitnik ove prestižne poetske nagrade Velibor Čolić.

Bonus video: