Izložba fotografija “Instagram Panteon”

Postavku radova Ane Mitrović otvoriće kustoskinja Teodora Nikčević večeras u Podgorici, u galeriji Perjanički dom

2605 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Promo
Foto: Promo

Izložba “Instagram Panteon” umjetnice Ane Mitrović biće otvorena danas u Podgorici, u galeriji Perjanički dom novooformljenog Muzeja savremene umjetnosti Crne Gore, u 20 časova.

Na izložbi će biti predstavljeno 12 fotografija postavljenih u konstrukcijama nalik nišama, najavljuje kustoskinja Teodora Nikčević koja će i otvoriti postavku.

“Na fotografijama su prikazani mladi ljudi, a svakom od njih umjetnica je, koristeći didaskalije koje preuzimaju semantiku Instagram komunikacije, dodijelila identitet nekog od grčkih bogova. Serijom ovih insceniranih fotografija, u kojima je svaka figura pažljivo smještena u konkretnu scenografiju, umjetnica pokušava reinterpretirati narative iskrivljenih savremenih ‘mitova’”, zapisala je u katalogu izložbe Nikčevićeva i dodala:

“Dok se u renesansi na nesavršenost gledalo kao na odraz karaktera, dvadeseti vijek je donio razvoj filmske i TV industrije i promovisao ikone popularne kulture u one čije izglede treba oponašati. Danas se otišlo i korak dalje, pa se ljudi čak podvrgavaju operativnim zahvatima da bi izgledali kao selfi fotografije sa Snapchata. Ovaj posljednji navedeni fenomen naziva se Snapchat dismorfijom (termin je prvi upotrijebio doktor estetske medicine Tijion Esho na osnovu rezultata do kojih se došlo tokom rada na klinici Eshou u Londonu i Newcastleu)”, piše kustoskinja.

Ana Mitrović je magistrirala grafički dizajn na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju, u klasi profesora mr Lazara Pejovića. Aktivni je član Fluid dizajn foruma, kao i dio dizajn tima. Tokom svog školovanja učestvovala je na brojnim konkursima, seminarima, festivalima, grupnim izložbama, radionicama i rezidencijama u zemlji i inostranstvu, a i dobitnica je nekoliko nagrada.

Bonus video: