Restaurirana kolekcija od 20 ikona, škole Dimitrijević - Rafailović u Herceg Novom

"Djela su prikupljana putem otkupa od fizičkih lica u periodu od 1951. do 1959. godine", navodi se u saopštenju

3856 pregleda 4 komentar(a)
Sveti Toma, Foto: JU Gradski muzej i Galerija Herceg Novi
Sveti Toma, Foto: JU Gradski muzej i Galerija Herceg Novi

Kolekcija od dvadeset ikona iz 17, 18. i 19. vijeka koje su uz pomoć sredstava Američke ambasade u Podgorici, kroz Ambasadorski fond za očuvanje kulturne baštine, konzervirane, očišćene i restaurirane, spremne su za ponovni susret sa ljubiteljima umjetnosti, saopšteno je iz JU Gradski muzej i Galerija Herceg Novi.

"Primjeri su tri ikonopisne radionice, rađene u postvizantijskom maniru, među kojima se kako brojčano - tako i stilski ističu radovi ikonopisne škole Dimitrijević- Rafailović", dodaje se u saopštenju.

Djela su prikupljana, kako se navodi, putem otkupa od fizičkih lica u periodu od 1951. do 1959. godine.

"Vriijedna zbirka u fundusu je JU “Gradski muzej Mirko Komnenović i Galerija Josip Bepo Benković”. Kolektiv muzeja uveliko priprema izložbu koja će potvrditi zaokruženi proces do sada najznačajnijeg projekta ove kulturne ustanove", navodi se u saopštenju.

Bogorodica Oidgitrija sa svetiteljima
Bogorodica Oidgitrija sa svetiteljimafoto: JU Gradski muzej i Galerija Herceg Novi

Kako se u saopštenju dodaje, zbog izuzetnog značaja kolekcija je od 1962. godine, zakonom zaštićena kao kulturno dobro Crne Gore.

"Ovo su samo neki od podataka koji su ovu zbirku kandidovali za dodjelu sredstava iz američkog Ambasadorskog fonda za očuvanje kulturne baštine (44. 463,94 američkih dolara (oko 42 hiljade eura)", dodaje se.

Posebno mjesto, kako su kazali iz Gradskog muzeja i Galerije Herceg Novi, u zbirci zauzima ikona Apostola Tome.

"Karakteriše je antička ljepota predstavljenih figura, koje kao da su otrgnute iz nekog finog rukopisa/manuskskripta. Kao takva važi za remek-djelo našeg ikonopisa izuzetnih umjetničkih i istorijskih vrijednosti, zbog čega je stavljena pod zaštitu kao posebno kulturno dobro", navodi se u saopštenju.

Bogorodica Odigitrija sa Svetom Trojicom
Bogorodica Odigitrija sa Svetom Trojicomfoto: JU Gradski muzej i Galerija Herceg Novi

Proces rada koji je obuhvatio čišćenje, konzervaciju i restauraciju, bio je, prema njihovim riječima, opsežan jer je analizom dostupne građe utvrđeno da su predmeti pretrpjeli u više navrata konzervatorsko-restauratorske intervencije, tako da se konzervatorska problematika razlikovala od predmeta do predmeta.

"A vidljiva su bila brojna fizička i biološka oštećenja. Konzervatorske radove sprovela je JU Centar za konzervaciju i arheologiju Crne Gore", saopšteno je.

Bonus video: