"Pokojnik" izveden na Festivalu drame i pozorišta "Teatar na raskršću"

Nakon brojnih gostovanja i učešća na regionalnim festivalima, “Pokojnik” je izazvao odlične reakcije festivalske publike u Nišu

1123 pregleda 0 komentar(a)
Foto: CNP
Foto: CNP

Predstava "Pokojnik" koju je po tekstu Branislava Nušića režirao i adaptirao Egon Savin u koprodukciji Crnogorskog narodnog pozorišta (CNP) i Centra za kulturu Tivat, izvedena je u Narodnom pozorištu u Nišu, u okviru 4. Festivala drame i pozorišta Teatar na raskršću.

Nakon brojnih gostovanja i učešća na regionalnim festivalima, “Pokojnik” je izazvao odlične reakcije festivalske publike u Nišu.

Selektor ovogodišnjeg Teatra na raskršću i direktor Narodnog pozorišta Niš, teatrolog Spasoje Milovanović, izrazio je zadovoljstvo zbog učešća Crnogorskog narodnog pozorišta.

"'Pokojnik' je svoje mjesto u selekciji ovogodišnjeg Teatra na raskršću našao zato što je prije svega zaista odlična predstava. Spletom okolnosti, ili kako to pozorišna sudbina namjesti, mi smo željeli da se ove godine pozabavimo klasičnom literaturom, klasičnom dramskom literaturom ili prozom, ili kao u slučaju Slovenije njihovim nacionalnim mitom. U tom kontekstu, bilo je sasvim prirodno da “Pokojnik” bude dio ovakve selekcije. Mi odavno o Nušiću govorimo kao o našem sagovorniku, tako da su njegovi likovi živi, i da se na, žalost, ni dan danas ništa nije promijenilo od kad je napisan “Pokojnik”, 1937. godine. Mi i dalje živimo neke naše obične živote a tamo neki prevaranti se snađu bolje od nas koji se trudimo da budemo normalni i pristojni", naveo je Milovanović.

Novinarka i teatrološkinja Olivera Milošević je, kako je saopšteno iz CNP-a, istakla da je zanimljivost niškog kraja odnosno niške publike da vrlo jasno pokazuje kada joj se predstava zaista dopada, te da su ovacije i aplauzi koji su se dogodili značila da se publika prepoznala u crnogorskoj predstavi i u Nušićevoj priči.

"Meni je zaista bilo zanimljivo i imponovalo mi je da slušam Nušića na crnogorskom jeziku koji je tako razumljiv i tako divan, i da ga gledam u ambijentu Podgorice, jedne građanske i otmene Podgorice, zaista su odlični i kostimi i scenografija. Ovo je jedan od boljih Egona, Egon u najboljem izdanju i naravno kada jedan takav reditelj radi sa ovako dobrim glumcima sve izgleda jako skladno. Sjajno je bilo izvođenje, jedna timska igra cijelog ansambla se ističe”, kazala je Milošević.

Sašo Ognenovski, pozorišni kritičar naveo je da je Egon Savin napravio predstavu koja otvara problem časti nasuprot korupciji i beskrupuloznosti.

“Ovo je jedno rediteljsko čitanje i viđenje koje ima italijanski čvrstu strukuru, predstava koja ima precizna hodanja, precizne likove, struktura koja obuzima gledaoce i šalje vrlo bolnu poruku. Ovo je jasna slika gubljenja identiteta, gubljenja ljubavi, slika ništavnog čovječanstva”, rekao je Ognenovski.

Na festivalu koji se održava od 4. do 10. septembra u Narodnom pozorištu u Nišu, pored CNP-a učestvuju i Narodno pozorište iz Beograda, Satiričko kazalište Kerempuh iz Zagreba, Narodno pozorište Niš, Narodno pozorište Republike Srpske iz Banjaluke i Gledališče Koper u koprodkciji sa Slovenskim stalnim gledališčem iz Trsta.

U predstavi “Pokojnik” igraju: Marko Baćović, Bojan Dimitrijević, Nada Vukčević, Goran Vujović, Aleksandar Radulović, Stefan Vuković, Slavko Kalezić, Slobodan Marunović, Stevan Vuković, Dejan Ivanić, Stevan Radusinović, Radmila Božović, Jadranka Mamić, Dragan Račić i Slobodan Vujadinović.

Bonus video: