Stoti program festivala "Ćirilicom" proslavljen predstavom „Kosara i Vladimir“

Kroz pokret i pjevanje predstava dočarava legendarnu priču o tragičnoj ljubavi između dukljanskog kneza Vladimira i bugarske princeze Kosare s kraja 10. vijeka

3353 pregleda 21 reakcija 10 komentar(a)
Foto: Festival Ćirilicom
Foto: Festival Ćirilicom

U okviru sedmog Festivala „Ćirilicom“ sinoć je upriličena premijera multikreativne plesačko-pjevačke predstave „Kosara i Vladimir“.

Predstava je nastala u produkciji Narodne biblioteke "Miroslav Luketić" Budva i predstavlja čak peti sopstveni pozorišni program ovogodišnjeg i jubilarni, 100. program Festivala od njegovog osnivanja 2017. godine.

Kroz pokret i pjevanje predstava dočarava legendarnu priču o tragičnoj ljubavi između dukljanskog kneza Vladimira i bugarske princeze Kosare s kraja 10. vijeka.

Kosara je bila ćerka cara Samuila, ona upoznaje Vladimira u zatočeništvu i snažno se zaljubljuje u njega. Nakon što Samuilo na Kosarino uporno insistiranje oslobađa dukljanskog kneza, Vladimir i Kosara se vjenčavaju i žive u blizini manastira Prečista krajinska na Skadarskom jezeru. Poslije Samuila na vlast dolazi njegov bratanić Vladislav koji je naprevaru pogubio Vladimira u Prespi. Kosara je, po predanju, Vladimirovo tijelo prenijela u Prečistu krajinsku gdje se i zamonašila, a po svojoj želji sahranjena je kraj nogu svoga muža. Kao i u samoj legendi, naracija je isprepletena istinitim i mitskim događajima, oboje na emocijama, stanjima koja zaokupljaju i određuju ljudsku sudbinu: ljubav, vjera, nada,samilost, moral, požrtvovanost, sa druge strane: licemerje, gordost, zavist, moć, prevara, pohlepa. Principom mozaičkog sjedinjenja muzike, plesa, pjevanja, glume i drugih pratećih,scenskih elemenata, plesna predstava „Kosara i Vladimir“, po riječima koreografa ireditelja Bojana Dimitrijevića, ukazuje na rađanje jednog novog, u budućnosti veoma perspektivnog scenskog formata.Tekst za predstavu baziran je na predlošku Budvanina Marka Kentere, napisan je u desetercu, a cjelokupna priča data je iz perspektive žene kao centralne figure jednog istorijskog vremena.

Kosara i Vladimir predstava
foto: Festival Ćirilicom

Ovaj program Festivala „Ćirilicom“ naišao je na ogromno interesovanje publike koja je po završetku premijere pozdravila umjetnike aplauzima i ovacijama.

„Kao autor i neko ko je učestvovao u stvaranju predstave, mogu da kažem da sam prezadovoljan onim što smo mogli da vidimo i doživimo. Ovo je za mene bilo veliko iskustvo i izazov, a sa druge strane i zadovoljstvo koje me podstiče da sa još većim uzbuđenjem pristupam procesu stvaranja. Predstavu smo spremali oko tri mjeseca, a sama ideja je došla od strane Marka Kentere koji je bio u umjetničkom timu za realizaciju projekta. Meni se dopao predlog i tako smo se upustili u avanturu stvaranja ove legendarne ljubavne priče o Kosari i Vladimiru“, istakao je nakon premijere koreograf i reditelj predstave Bojan Dimitrijević.

Glavne uloge u predstavi „Kosara i Vladimir“ igrali su Tijana Grčić (Kosara) i Đorđe Petrović (knez Vladimir), koji su takođe sumirali utiske nakon premijere.

Lik Kosare je veoma specifičan, jak, snažan, emotivan, težak… i ona predstavlja jednu heroinu tog doba. Mi smo priču o borbi oko velike ljubavi kojoj je ona ostala vjerna ispričali iz njenog ugla. Pozitivna reakcija publike nas jako hrabri i nadamo se da ćemo uskoro ponovo doći u ove krajeve“, istakla je Grčić.

„Stvaralački proces je bio jako zahtjevan, jer predstava sadrži dramski, igrački ipjevački momenat. Sve te elemente morali smo da izbalansirati da bi predstavu donijelina pravi način. Bilo je interesantno i izazovno raditi. Dočarati momenat nebeskeljubavi bio je za nas poseban zadatak. Vladimir je, sa jedne strane, čovjek koji se bori zasvoj narod i koji je empatičan, sa druge strane ima principe kojih se ne odriče, a sa treće je emotivan prema svojoj izabranoj ljubavi. Nadam se da smo to uspjeli da dočaramo publici“, kazao je Petrović.

Autor muzike za predstavu „Kosara i Vladimir“ je Konstantin Blagojević, dramski tekst, rađen po predlošku Marka Kentere, potpisuje Vuk Bošković, a u predstavi igraju i Anđelka Petrović, Milan Backulja,Milica Miladinović, Tamara Vidaković i Krsto Sijerković.

Sedmi Festival „Ćirilicom“ biće nastavljen večeras od 21 sat programom o molitvenoj književnosti, a učestvovaće Jovan Pejčić i Vlada Dimitrijević. Festival je na programu do 13. sepmtebra, u organizaciji Narodne biblioteke Budve i Udruženja izdavača i knjižara.

Bonus video: