“Kontraadmiral” će biti predstavljen na Beldoksu

Projekat crnogorskog reditelja i scenariste Mladena Ivanovića osvojio je Beldoks nagradu na nedavno održanom AJB Doc filmskom festivalu

2672 pregleda 0 komentar(a)
Sa predstavljanja projekta u Sarajevu, Foto: Privatna arhiva
Sa predstavljanja projekta u Sarajevu, Foto: Privatna arhiva

Filmski projekat “Kontraadmiral” crnogorskog reditelja i scenariste Mladena Ivanovića osvojio je Beldoks nagradu na ovogodišnjem Balkan Stars Pitch-u koji je realizovan u sklopu AJB (Al Jazeera Balkans) Doc Film Festivala koji je održan u Sarajevu od 9. do 11. septembra.

“U biti ova vrsta industrije i služi za to da ljudi širom svijeta čuju za film i da na osnovu toga dođe do potencijalnih koprodukcija - saradnji sa televizijama, festivalima..., kao i da dobijemo vrijedne komentare od svih filmskih profesionalaca. A AJB Doc Film Festivala je pravo mjesto za to”, kazao je Ivanović “Vijestima”.

Nagrada Beldoks podrazumijeva poziv za predstavljanje projekta na narednom izdanju prestižnog Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Beldoks, u Beogradu 2023. godine, što takođe otvara vrata budućem filmu.

“Beldoks je jedan od najznačajnijih festivala u regionu i šire i ima veoma ozbiljnu selekciju, pa samim tim i konkurenciju u svim festivalskim segmentima. Samim time su nam ukazali veliku čast da kod njih prezentujemo ono što će ‘Kontraadmiral’ biti”, rekao je Ivanović.

Kontraadmiral
foto: Promo

Crnogorski filmski projekat, dugometražni dokumentarni film “Kontraadmiral”, u režiji i po scenariju Mladena Ivanovića, nastaje u produkciji kompanije Artikulacija film i hrvatske kompanije “Restart”.

U opisu je navedeno da film donosi priču o Krstu Đuroviću, kontraadmiralu koji je stradao u jugoslovenskom ratu jer je odbio da granatira Dubrovnik.

Film je ranije dobio podršku Filmskog centra Crne Gore na jednom od konkursa za razvoj projekta, a kasnije je dobio i podršku Hrvatskog audiovizuelnog centra u kategoriji za proizvodnju dugometražnog dokumentarnog filma, kao i za razvoj projekata.

“Kontraadmiral” je i sa brojnih drugih adresa prepoznat kao projekat sa značajnim potencijalom, a između ostalih je na radionici DOK Srbija, namijenjenoj autorima i producentima dokumentarnih filmova, bio nagrađen učešćem na DOK Industry programu u okviru Festivala dokumentarnog i animiranog filma u Lajpcigu.

Bonus video: