Premijera predstave „Ne možeš pobjeći od nedjelje“ za kraj sedmog Festivala „Ćirilicom“ pred prepunim gledalištem

Priča o ljubavi, muško-ženskim odnosima i drugim, manje važnim, temama je duhovito pisan, urban tekst o tipičnim ženskim i muškim greškama, sa situacijama u kojima se prepoznala i publika koja je nakon premijere glumce i ostale članove autorskog tima nagradila snažnim aplauzima i ovacijama”, navodi se u saopštenju organizatora

1158 pregleda 30 reakcija 8 komentar(a)
Detalj sa premijere predstave „Ne možeš pobjeći od nedjelje" izvedene u Budvi 13. septembra 2023. godine, Foto: Festival Ćirilicom
Detalj sa premijere predstave „Ne možeš pobjeći od nedjelje" izvedene u Budvi 13. septembra 2023. godine, Foto: Festival Ćirilicom

Sedmo izdanje Festivala „Ćirilicom“ završeno je u srijedu veče premijerom pozorišne predstave „Ne možeš pobjeći od nedjelje“ u režiji Tamare Kostrašević koja je izvedena pred prepunim gledalištem na sceni između crkava u Starom gradu u Budvi.

Riječ je adaptaciji knjige hrvatske spisateljice Tene Štivičević, rađenoj u partnerstvu Narodne biblioteke "Miroslav Luketić" Budve sa Srpskim narodnim pozorištem, Novi Sad i Teatrom Promena iz Novog Sada, pod pokroviteljstvom Turističke organizacije opštine Budva.

Detalj iz predstave
Detalj iz predstavefoto: Festival Ćirilicom

“Predstava, u kojoj igraju mladi glumci Anđelka Pećinar i Aljoša Đidić, prikazuje na jako interesantan način svakodnevnicu jednog mladog para, a u isto vrijeme nudi širi pogled na muško-ženske odnose danas, od momenata prvog susreta i upoznavanja, prožetih zanosom i poletom, do iscrpnih trenutaka borbe sa prazninom svakodnevnice kroz zajednički život, koji sa sobom nosi i razna mimoilaženja u pogledima na svijet, percepcijama i stremljenjima.Nakon početnog zanosa javlja se dosada i stagnacija u odnosu, koja se maltene do samog kraja ne da pomjeriti ka nečemu konstruktivnijem", navodi se u saopštenju organizatora.

Dolazi, kako su naveli, čak i do privremenog rastajanja, mada se u posljednjoj sceni nazire da su glavni akteri predstave ipak ponovoo stvarili zajedništvo.

„„Ne možeš pobjeći od nedjelje“ je fantastična, moderna, i izuzetno aktuelna priča data kroz dobro poznati "monolog dvije osobe“. Priča o ljubavi, muško-ženskim odnosima i drugim, manje važnim, temama je duhovito pisan, urban tekst o tipičnim ženskim i muškim greškama, sa situacijama u kojima se prepoznala i publika koja je nakon premijere glumce i ostale članove autorskog tima nagradila snažnim aplauzima i ovacijama”, dodaje se u saopštenju organizatora.

Glumci među publikom
Glumci među publikomfoto: Festival Ćirilicom

Članovi autorskog tima predstave potrudili su se , kako navode, da na originalan način, kroz različite efekte, pa i interakciju sa gledaocima, dočaraju situacije iz gradskog prevoza, teretane i noćnog života u klubu, što ovo ostvarenje čini veoma prijemčivim za sve generacije.

Publika Festivala „Ćirilicom“ lako se pronašla u običnoj priči koju su glumci sjajno dočarali, ističu organizatori.

Nakon premijere rediteljka Tamara Kostrašević istakla je da je zadovoljna što je sa kolegama uspjela u namjeri da tekst bude prijemčiv publici.

Scena upoznavanja
Scena upoznavanjafoto: Festival Ćirilicom

„Mene su zapravo kolege glumci pozvali da sa njima stvaram i kad sam pročitala tekst nisam mogla da odbijem, jer sam pronašla i sebe, i svog partnera, svoje roditelje iprijatelje u raznim ovim situacijama. Željela sam da pokažem da ljubav i svi ti veliki koncepti nisu samo lijepe stvari. Treba da bude humora da bi se ovako nešto ispričalo, ali ne može samo da bude lijepo. Mora da ima malo i bola, mraka, tuge da bi zapravo shvatili poruku predstave. Ja sam imala neko svoje tumačenje da od tih nekih problema ne može da se pobjegne, nego moramo doći do vrhunca takvih odnosa i u vezi mora nekad doći do raskida da bi se nešto shvatilo, ali komunikacija i konfrontacija morajuda se dešavaju. To je za mene na simboličkom nivou ta nedjelja“, kazala je Kostrašević.

Glumica Anđelka Pećinar kazala je da je glavni cilj tima koji stoji iza predstave bio da se prikaže priča o naizgled običnim problemima koji muče sve nas.

Anđelka Pećinar
Anđelka Pećinarfoto: Festival Ćirilicom

„Glavni cilj nam je bio da se svi razumijemo, podijelimo ono što nas muči i da nešto razmijenimo. Nadam se da smo u tome uspjeli. Zato smo i izabrali ovaj tekst, sve je bilo usmjereno ka tome i ovom danu kada smo od Budve dobili povratnu informaciju da je to zaista tako. Igranje na otvorenom je vrlo zahtjevno, prije svega zbog tehničke prirode, ali ovo što smo dobili večeras, da uz igramo uz zvuke mora i zvona crkava, to iskustvo zaista vrijedi i stvarno je neprocjenjivo. Čini mi se da se sve savršeno poklapalo, uskladu sa predstavom“, navela je Pećinar.

U osvrtu na premijeru glumac Aljoša Đidić naglasio je da je proces trajao, imao svojevrijeme, a da se noćas zaokružio.

Aljoša Đidić
Aljoša Đidićfoto: Festival Ćirilicom

"Publika nam je baš bila podrška, pratila nas a i mi njih, i mislim da smo podijelili tu jednu važnu, lijepu, duhovitu i pametnu priču. Prvi put smo sarađivali sa rediteljkom Kostrašević. Jako je pametna, posvećena i ima dara za te najosjetljivije odnose između ljudi, prije svega za ljubav između mladih. Za to baš ima i čulo i dara i zna da nas usmjeri da i na sceni ostvarimo i oživimo taj sadržaj“, kazao je Đidić.

Scenografiju i kostime za predstavu uradila je Katarina Cimbaljević.

Predstavom „Ne možeš pobjeći od nedjelje“, koja je peta ovogodišnja premijera u okviru dramskog programa, koji je uredio Marko Kentera, zaokružen je sedmi Festival „Ćirilicom“, koji su organizovali Narodna biblioteka Budve i Udruženje izdavača i knjižara Crne Gore, pod pokroviteljstvom Turističke organizacije opštine Budva.

Bonus video: