Filmom “Sirin“ večeras počinje tradicionalni Seanema film festival u Ulcinju

Noćas će biti otvorena manifesatcija koja će trajati do subote

942 pregleda 0 komentar(a)
Ulcinj (Ilustracija), Foto: Seanema Film Festival
Ulcinj (Ilustracija), Foto: Seanema Film Festival

Filmom „Sirin“ reditelja Senada Šahmanovića, crnogorskog kandidata za 96. nagradu Američke akademije filmske umjetnosti i nauke Oskar, večeras u Ulcinju počinje „Seanema film festival“, koji će trajati tri dana, saopšteno iz Seanema tima, organizatora manifestacije koja se održava osmi put zaredom.

Film koji govori o emotivnom povratku jedne žene u zavičaj nakon više od tri decenije, koprodukcija je Crne Gore, Hrvatske, Albanije, Bosne i Hercegovine i Kosova, a biće prikazan večeras u 20 sati u Centru za kulturu u Ulcinju.

Seanima film festival
Seanima film festivalfoto: Seanema Film Festival

U saopštenju se navodi da će na ovogodišnjem festivalu, čiji je moto Re:generation s ciljem da se usmjeri pažnja na važnost podrške mladim talentima i promociji kratke filmske forme, biće premijerno prikazano osam regionalnih kratkih filmova u takmičarskoj selekciji i četiri filma u vantakmičarskoj selekciji, dva dugometražna i dva kratkometražna.

„Filmovi Neka cvjeta rosno cvijeće“, reditelja Ivana Bakrača, „Sjeti se kako sam jahala bijelog konja“ reditelja Ivana Bošnjak Volda i Thomasa Johnosnon Volda, „Prava istina priče o Šori“ rediteljke Andree Slaviček i „Kako sam naučil da širim veš“ rediteljke Barbare Zemljič biče prikazani u petak, 15. septembra u 20.30 u Velikoj sali Centra za kulturu“, piše u saopštenju.

Ostvarenja „Sve je išlo sigurnim tokom“ rediteljke Anje Jovanović, „Duhovi na mojim leđima“ reditelja Nikole Stojanović, Fran i Verka ili sasvim običan dan u napuštenom selu reditelja Sovrana Nrecaja i „Svjedok“ reditelja Alena Šimića, biće prikazani treće večeri festivala, 16. septembra u 21,00h takođe u Velikoj sali Centra za kulturu biće prikazani i

Navodi se da je selektorka takmičarske selekcije kratkih filmova crnogoska producentkinja, teoretičarka filma i saradnica u nastavi FDU Cetinje, Dr Jelena Mišeljić dok će o nagradama odlučivati Alexandra Gabrižová, filmska selektorka iz Slovačke, Joanna Żak, filmska producentkinja iz Poljske i Tan Kazazi, filmski reditelj i producent iz Albanije.

U okviru selekcije Montenegrin corner, dodaje se, u Velikoj sali Centra za kulturu u petak, 15. septembra u 20,00h, biće premijerno prikazan kratki igrani film „Crna dama“ crnogorske rediteljke Gane Čomagić, a u okviru iste kategorije u subotu, 16. septembra u 20.35 sati, biće prikazan kratki film „Ključanje“ crnogorskog reditelja Luke Đikanovića.

Osmu ediciju festivala Senema zatvara film Ekskurzija“ rediteljke Une Gunjak, kandidata BiH u kategoriji za nagradu Američke akademije filmske umjetnosti i nauke Oskar.

Festival podržavaju Ministarstvo kulture i medija i Filmski centar Crne Gore.

Bonus video: