Kriza ljudskog identiteta u predstavi “Za bolji svijet”

Program 38. FIAT-a nastavlja se danas produkcijom iz Litvanije u CNP-u, a onda mađarskom “Između", u KIC-u. Biće predstavljena i analiza NVO Juventar “Clear the Air: dekonstrukcija glamurizacije kriminala u popularnoj muzici”, u dvorištu Kuslevove kuće

1113 pregleda 3 komentar(a)
Scena iz predstave "Za bolji svijet", Foto: Privatna arhiva
Scena iz predstave "Za bolji svijet", Foto: Privatna arhiva

Sedmog dana ovogodišnjeg, 38. izdanja Festivala internacionalnog alternativnog teatra FIAT, koji se održava pod sloganom “Parabola”, na velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta u 19 časova biće izvedena predstava iz Litvanije “Za bolji svijet” u režiji Arturasa Areima.

“Predstava Rolanda Šimelpfeninga ‘Za bolji svijet’ i njena radnja fokusiraju se na beskrajni rat u džungli. Uzroci rata su neshvatljivi, a učesnici rata ne znaju za šta se bore: to je distopijska stagnacija, gdje sve više nedostaje vazduha i čiste vode, a akteri doživljavaju psihičku, identitetsku kriza. Glavna tema komada je kriza ljudskog identiteta u kontekstu vojnih sukoba i ekoloških problema”, navodi se u opisu.

Prema Australijskom međunarodnom institutu za ekonomiju i mir, samo 11 zemalja u svijetu trenutno nije uključeno ni u kakav politički sukob, uprkos činjenici da se ovaj vijek opisuje kao jedan od najmirnijih u istoriji čovječanstva, podsjeća asnambl predstave.

“Uprkos globalnoj šteti izazvanoj ratnim dejstvima, neophodnost rata se društvu predstavlja na prefinjen, prikriven način, i pronalaze se različiti razlozi koji to opravdavaju: ratovi se predstavljaju kao neizbježan čin samoodbrane, kao želja za očuvanjem teritorije. U ovom komadu reditelj A. Areima razvija ideju da čovjek treba da traži dubok odnos sa prirodom, da je posmatra ne iz perspektive uništenja, već iz perspektive očuvanja, da sebe doživljava kao njen dio, a ne kao vlasnika određene teritorije”, piše u opisu.

Nevidljivi svijet čine dohvatljivim i iskustvenijim

Predstava iz Mađarske “Između” u produkciji “Living pictures” pozorišta i režiji Zsofie Berczi, biće izvedena večeras u 21.30 časova u velikoj Sali KIC-a “Budo Tomović”.

“The Living Picture Theatre (iliti Pozorište živih slika) namjerava da nevidljivi svijet učini dohvatljivim i iskustvenijim u svojim predstavama zasnovanim na opažanju, filozofiji i samosvijesti. Ovog puta pratimo put duše u onostranom prostoru između smrti i rođenja inspirisan knjigom ‘Putovanje duša’”, najavljuju organizatori.

Program se nastavlja u dvorištu Kuslevove kuće u 22 časa, uz predstavljanje analize pod nazivom “Clear the Air: dekonstrukcija glamurizacije kriminala u popularnoj muzici”. Projekat je realizovala nevladina organizacija “Juventas”, uz finansijsku podršku OSCE-a, Vlade Republike Italije i Globalne inicijative protiv transnacionalnog organizovanog kriminala.

Za kraj večeri najavljena je muzika koju bira DJ Radio Glava.

Iz FIAT-a podsjećaju da je ulaz na sve programe besplatan.

Bonus video: