JU „Grad teatar“ organizovala koncert Nikole Kontea u susret proglašenju EPK 2028.

"Stvarno sam htio da razmjenim sa budvanskom publikom poruku koju naša muzika nosi. Ona govori o mnogim stvarima koje su danas bitne”, rekao je Konte

3075 pregleda 0 komentar(a)
Detalj sa koncerta, Foto: Vuk Lajović
Detalj sa koncerta, Foto: Vuk Lajović

Čuveni italijanski džez muzičar i producent Nikola Konte je sa svojim bendom održao u petak veče koncert na sceni između crkava i predstavio svoj novi album “Umoja” koji je izašao krajem juna za londonsku izdavačku kuću Far Out Recordings.

JU “Grad teatar” je ovaj koncert organizovala u saradnji sa platformom “RePosition”, predstavnikom nezavisne kulturne scene Budve. Događaj se realizovao u skladu sa programom kandidature grada za Evropsku prijestonicu kulture za 2028. godinu, a u susret konačnom proglašenju nosioca titule.

Na početku koncerta Konte se obratio publici ističući koliko je srećan što nastupa tu i što je dio događanja koji se organizuju u susret proglašenju nosioca titule za prijestonicu kulture i da je tokom razgovora koji je vođen prethodne večeri jedna od stvari koju je naročito htio da istakne da je kultura stvar kojoj treba da steremimo.

“Muzika koju ćemo izvesti na koncertu predstavlja koncept ujedinjenja ljudi, kroz znanje i svjesnost i ideju da mi nismo bića stvorena samo za materijalni svijet, jer tako gubimo svoju transcedentnost i spiritualnu stranu” istakao je Konte.

Konte je sa svojim dugogodišnjim prijateljem, gitaristom Albertom Parmeđanijem na ovom albumu okupio sjajan niz gostiju iz cijelog svijeta, a u Budvi su nastupili Nikola Konte (gitara), Mikol Tuadi (vokal), Timo Lasi (saksofon), Pjetro Lusu (klavir), Amen Salem (bas), Tepo Makinen (bubnjevi) i Abdisa Asefa (konge).

U zvaničnom dijelu programa izveli su kompozicije sa albuma Umoja: Arise, Dance Of Love & Peace(part 1 and 2), Life Forces, Flying Circles, Freedom & Progress, Soul Of The People, Heritage, Into The Light Of Love, Umoja Unity, kao i istrumentalne verzije melodija Arise i Into the Light Of Love.

Kroz ove pjesme, Nikola Konte, u čijem umjetničkom univerzumu je miješanje zvukova i žanrova prirodna praksa, je ostvario vezu između kontinenata, što i jeste koncept koji se nalazi iza naziva albuma budući da riječ „Umoja“ koja dolazi iz svahilija, drevnog afričkog jezika, nosi značenje jedinstva, sklada i duhovne povezanosti.

Budvanska publika je gromkim aplauzom pokazala da želi još, tako da je Konte sa ansamblom izlazio na bis.

Nakon koncerta umjetnik je još jednom naglasio koliko mu je ovaj koncert važan iz više razloga.

“Prvenstveno, kako sam već istakao, što smo dio programa vezanog za moguće proglašenje Budve za Evropsku prijestonicu kulture, a zatim što imam poseban odnos sa Budvom i sa Crnom Gorom. Ovdje imam dosta prijatelja, dolazim ovdje skoro svake godine tokom posljednje decenije. Stvarno sam htio da razmjenim sa budvanskom publikom poruku koju naša muzika nosi. Ona govori o mnogim stvarima koje su danas bitne”, rekao je Konte.

Bonus video: