Džada Film Fest: "Sirin" Senada Šahmanovića najbolji igrani debitantski film

Nagradu za najboljeg reditelja debitanta osvojio je Juraj Lerotić, autor filma “Sigurno mjesto”, a posebno priznanje žirija pripalo je Dušanu Zoriću i Matiji Gluščeviću za film “Da li ste videli ovu ženu?”

9688 pregleda 29 reakcija 3 komentar(a)
Foto: Džada Film Fest
Foto: Džada Film Fest

Film "Sirin", crnogorskog reditelja Senada Šahmanovića, nagrađen je kao najbolji igrani debitanski film osmog izdanja Džada Film Festa u Podgorici.

Nagradu za najboljeg reditelja debitanta osvojio je Juraj Lerotić, autor filma “Sigurno mjesto”, a posebno priznanje žirija pripalo je Dušanu Zoriću i Matiji Gluščeviću za film “Da li ste videli ovu ženu?”

Odluku je donio žiri u sastavu: Stevan Filipović, Marija Perović, Ivan Marinović.

Žiri je ocijenio da je film “Sirin” napravio veliki iskorak crnogorsku i regionalnu kinematografiju: "Film govori o temama o kojima ljudi radije biraju da ćute, a reditelj i sjajna glumica uspjevaju da indukuju emociju, čvrsto držeći pažnju gledalaca sve do katarzičnog kraja.”

U obrazloženju odluke o nagradi za najboljeg debitantskog reditelja, žiri je istakao da je Juraj Lerotić "pokazao majstorstvo i mudrost kakva se rijetko viđa i među onima koji nijesu debitanti": Vodeći se najsuptilnijim i najsnažnijim emocijama i istinom. Nekada misilimo da je sigurno mjesto-ljubav. U ovom filmu je mnogo ljubavi i nimalo patetike u tretmanu teme u kojoj bi svako ko nije Juraj skliznuo u patetiku ili bijes.”

Džada nagrade
foto: Džada Film Fest

Za autore filma “Da li ste vidjeli ovu ženu?”, dobitnike Posebnog priznanja žirija, rečeno je da su “beskompromisnim pristupom precizno dekonstruisali opšta mjesta dok su se bez zadrške poigravali pop-kulturnim referencama, napravivši autentičnu, maštovitu i hrabru posvetu raskošnom emocionalnom životu jedne naizgled prosječne sredovječne žene na Balkanu”.

Prije proglašenja, kao poslijednji od šest filmova u takmičarskog selekciji, prikazan je upravo film “Sigurno mjesto”, a nagradu je u ime autora primio Boris Belanić, ispred Ambasade Hrvatske: “U ime autora, gospodina Lerotića, koji nije mogao večeras da prisustvuje dodjeli nagrada, želim da se zahvalim žiriju i organizatorima. Čast mi je i zadovoljstvo što sam večeras ovdje i nadam se da će biti prilike u narednim izdanjima Džade da reditelja Lerotića i lično upoznate", kazao je on, kako su saopštili organizatori festivala.

Laureat nagrade za Najbolji debitantski film Senad Šahmanović je uputio zahvalnost publici, žiriju, i organizatorima, koji ih pozvali da otvore festival. "Posebna je čast kada vaš rad priznaju u vašem mjestu. Nadam se da ćemo se družiti opet sa nekim novim filmom i da će mnogi crnogorski autori imati priliku da prezentuju svoje radove na ovom festivalu. Želim vam da još više rastete i hvala što postojite”, rekao je on.

Dobitnicima nagrada za najbolji debitantski film i najboljeg režisera debitanta uručeni su čekovi u vrijednosti od po hiljadu eura.

“Velika nam je čast što smo dio izuzetne ekipe Džada Film Festivala i što smo dio jednog od najljepših ljetnjih događaja u Podgorici", rekla je predstavnica pokrovitelja i sponzora nagradnog fonda Ozana Popović, dodavši da festival predstavlja "savršen spoj kulture, zajedništva i društvene osviješćenosti i odgovornosti".

"U sklopu ceremonije otvaranja Evropske nedjelje mobilnosti, govorili su Luka Rakčević, zamjenik gradonačelnice Podgorice, Aleksandra Kiković ispred UNDP-a, Saša Palibrk iz Evropske kuće, Jasna Sekulović iz Giz-a i Blažo Crvenica iz Biciklo.me koji su izrazili ponos i zadovoljstvo što Podgorica ima jedan ovakav poseban filmski festival koji njeguje publiku sa rafiniranim ukusom i doprinosi imidžu našeg grada kao kulturnog centra", dodaje se u saopštenju.

Veče u Bloku V završeno je koncertom benda Gift. U Dječjem parku, večeras od 18 časova, biće organizovan Džada Junior program, a djeci je namijenjen i sinhronizovani film “Neustrašiva njuška”, koji će biti prikazan u 19 časova.

Tom projekcijom se i završava osmo izdanje Džada Film Festa.

Bonus video: