"Potvrda da je Nikšić grad kulture": Sporazum o saradnji sa beogradskim Domom omladine

"Najveća obaveza i zadatak svih ustanova kulture, ne samo u Nikšiću i Beogradu, nego i u regionu je da u trenutku spektakla i zabave jasno odvojimo polje kulture od estrade i neukusa i kiča i čini mi se da to dobro radimo", rekao je direktor Doma omladine Beograd Andrija Bojanić

5724 pregleda 8 komentar(a)
Foto: Svetlana Mandić
Foto: Svetlana Mandić

Direktor Doma omladine Beograd, Andrija Bojanić, i direktori Nikšićkog pozorišta, lokalne Turističke organizacije i JU "Zahumlje", Radinko Krulanović, Mitar Barać i Miodrag Čizmović, potpisali su sporazum o programskoj saradnji.

Bojanić je podsjetio da je 2021. godine krenula tješnja saradnja između Beograda i Nikšića u svim oblastima, a posebno u oblastima kulture, a da je sporazum samo materijalizacija te saradnje.

"Kroz ovo potpisivanje i saradnju obavljamo na najbolji mogući način strateški zadatak iz oblasti kulture, a to je razvoj kulturnih potreba... Najveća obaveza i zadatak svih ustanova kulture, ne samo u Nikšiću i Beogradu, nego i u regionu je da u trenutku spektakla i zabave jasno odvojimo polje kulture od estrade i neukusa i kiča i čini mi se da to dobro radimo", kazao je Bojanić.

Direktor pozorišta kazao je da je kultura najbolji oslobodilac svih stvari.

"Kako možemo biti kulturni ako nijesmo ujedinjeni, oslobođeni stvari koje sprečavaju da sve ono što radimo bude dostupno svima. Kultura je najbolji način da ukinemo sve granice", kazao je Krulanović.

saradnja NK
foto: Svetlana Mandić

Prema riječima direktora "Zahumlja" suština je "da u srcu drugoga, svoje srce vidimo"

"Zar nije suština naših života privezivanje i povezivanje ljudi u jedno. Život bez zajednice bi bio greška. Postoji samo jedan istinski bil u životu, a to je biti sam. Imamo veliku čast da potpišemo ugovor o saradnji sa jednom od kultnih institucija grada Beograda i vjerujem da ćemo na profesionalnom planu biti jedno i da naše vrijeme tek dolazi", poručio je Čizmović.

Prema riječima Baraća potpisani sporazum je potvrda da je Nikšić grad kulture, ali i početak saradnje ustanova iz grada pod Trebjesom i Doma omladine, a kao rezultat će biti brojni kulturni događaji i uzajamne posjete. Kako je istakao, institucije kulture u Nikšiću su u protekle dvije godine proširile krug prijatelja i partnera, što je samo dokaz da se grad pod Trebjesom polako ali sigurno na jedan kvalitetan način mapira na kulturnoj sceni i pretenduje da bude kulturni centar Crne Gore.

Bojanić je predsjedniku Opštine Nikšić, Marku Kovačeviću, uručio kapitalno izdanje "Manastiri SPC", dok je on od Kovačevića dobio izdanja koja su objavili nikšićke institucije kulture.

saradnja NK
foto: Svetlana Mandić

Dom omladine Beograd svojim programima nikšićkoj publici će se predstaviti sjutra veče, a planirana su tri koncerta.

Prvo će u sali “Zahumlja”, sa početkom u 18 časova, biti održan koncert vokalno-instrumentalnog sastava „Naše tetke”. Vesna Dimić i Biljana Petković, sa kojima će nastupiti i Ivica Stančič, vokalni solista Radio –televizije Srbije, u pratnji vrsnih muzičara na čelu sa Zoranom Veljkovićem Kizom, izvešće starogradske pjesme i romanse uz džez prizvuk. Osim srpskih, makedonskih i ruskih izvornih pjesama, na njihovom repertoaru ima i starogradskih, sevdalinki i evergrina.

Dva sata kasnije u Nikšićkom pozorištu nastupiće kubanski bend „Salsa y Punto”.

“Salsa y Punto” je internacionalni bend sastavljen od vrhunskih muzičara sa Kube i iz regiona koji svira autentičnu mješavinu afro-latino muzičkih žanrova. Ova grupa, koja okuplja iskusne muzičare, počela je sa radom krajem 2007. godine u Beogradu.

“Svojom atraktivnom pojavom i originalnom mješavinom ritmova, veoma brzo su stekli naklonost publike u regionu Jugoistočne Evrope, u kojem je popularnost muzike sa latinoameričkog kontinenta poslednjih godina u uzlaznom trendu, pa su danas izuzetno popularna i tražena grupa u cijelom regionu. Na repertoaru benda su raznolike kompozicije (vokalne i instrumentalne) u ritmu salse, latin džeza, rumbe, merengea, ča-ča, bačate i tradicionalne kubanske muzike. Ovaj bend nastupe obogaćuje plesom i izuzetnom animacijom publike”, stoji u najavi koncerta.

“Salsa y Punto” bend čine: Raul Pulido Sandoval (vokal, sitne perkusije), Jorge Enrique Rivera Legat (klavijature, prateći vokal), Roberto Justis Vinales (bongosi, prateći vokal), Juan Carlos Grasso (gitara, prateći vokal). Veče će zatvoriti bend “Monday blues” koji će nastupiti u “House pub”-u, sa početkom u 22 časa, uz izvođenje bluz klasika Petera Greena, Roberta Johnsona, Sonny Boy Williamsona, Otisa Rusha, Elmore Jamesa, Big Bill Broonzyja i mnogih drugih.

Dom omladine Beograda ovo gostovanje realizuje u saradnji sa Opštinom Nikšić, Nikšićkim pozorištem, JU „Zahumlje“ i Turističkom organizacijom. Programi se realizuju u sklopu „Septembarskih dana - Nikšić 2023”, a ulaz je za sva tri nastupa besplatan.

Bonus video: