Milica Kralj i Spasoje Bajović dobitnici nagrade „Mirko Banjević“

Milica Kralj je za zbirku “Čisanice” (2021), koju su izdali “Štampar Makarije” iz Beograda i “Obodsko slovo” iz Podgorice, prošle godine dobila nagradu „Zaloga“ koju dodjeljuje Književna zajednica “Vladimir Mijušković” iz Nikšića. Bajovićeva knjiga pjesama “Put u vatru” (2022), koju su objavile Opština Plužine i Književna zajednica “Vladimir Mijušković” iz Nikšića, posvećena je pivskim stradalnicima koji su ubijeni u Dolima, u Drugom svjetskom ratu.

3158 pregleda 1 komentar(a)
Banjević i Kralj, Foto: Svetlana Mandić
Banjević i Kralj, Foto: Svetlana Mandić

Nagradu "Mirko Banjević" za 2021. i 2022. godinu za poeziju, koju dodjeljuje Književna zajednica "Mirko Banjević" iz Nikšića dobili su Milica Kralj iz Podgorice za zbirku "Čisanice" i Spasoje Bajović iz Nikšića za knjigu pjesama "Put u vatru". Tako je, jednoglasno odlučio žiri u sastavu prof. dr Dragan Koprivica, predsjednik, i dr Radoje Femić i mr Aleksandar Ćuković, članovi.

Milica Kralj je za zbirku “Čisanice” (2021), koju su izdali “Štampar Makarije” iz Beograda i “Obodsko slovo” iz Podgorice, prošle godine dobila nagradu "Zaloga“ koju dodjeljuje Književna zajednica "Vladimir Mijušković" iz Nikšića. Bajovićeva knjiga pjesama “Put u vatru” (2022), koju su objavile Opština Plužine i Književna zajednica “Vladimir Mijušković” iz Nikšića, posvećena je pivskim stradalnicima koji su ubijeni u Dolima, u Drugom svjetskom ratu.

"Žiri je jednoglasno odlučio da dvije nagrade za prvu objavljenu knjigu, u cilju podsticaja stvaralaštva mladih talentovanih pjesnika, ravnopravno budu dodijeljene Marku Sandiću iz Pljevalja za knjigu ‘Nijemi oproštaj’ (2021), u ediciji Udruženja književnika Crne Gore, i Milisavu Rosiću iz Mojkovca za zbirku ‘Drugi svijet’ (2021), izdavač ‘Lider mont media’ iz Kolašina. Nagrada za prozu ove godine nije dodijeljena, a termin dodjele nagrada laureatima biće naknadno objavljen", navodi se u saopštenju.

Bonus video: