Autentični radovi koji čine jedan matriks

Na drugom Bijenalu fantastike u Beogradu prisutni su i crnogorski umjetnici: Ivan Đurišić, Goran Ćetković, Rade Vujačić i Hana Mirkov

5852 pregleda 45 reakcija 0 komentar(a)
Mirkov kraj svog rada na Bijenalu fantastike, Foto: Privatna arhiva
Mirkov kraj svog rada na Bijenalu fantastike, Foto: Privatna arhiva

Crnogorski umjetnici Ivan Đurišić, Goran Ćetković, Rade Vujačić i Hana Mirkov predstavili su se na drugom izdanju Bijenala fantastike u Beogradu koje je otvoreno 16. septembra u galeriji Ilije Kolarca, a organizuje se pod pokroviteljstvom Fondacije Mihajlović Feniks.

Rad Ivana Đurišića
Rad Ivana Đurišićafoto: Privatna arhiva

Djela Đurišića, Ćetkovića, Vujačića i Mirkove, uvrštena su u selekciju koja broji 25 djela odabranih u konkurenciji od oko 350 prijavljenih. Za koncept i selekciju međunarodne postavke bio je zadužen žiri kojim je predsjedavao akademski slikar Željko Đurović, a članovi su istoričar umjetnosti, dr Oliver Tomić i akademska umjetnica dr Snežana Petrović.

Rad Gorana Ćetkovića
Rad Gorana Ćetkovićafoto: Privatna arhiva

“Na drugom Bijenalu fantastike takođe su prisutni autentični radovi koji, pak, čine jedan matriks. Naime, u međuvremenu je fantastika postojanjem Bijenala, dobila obezbijeđeno prisustvo u izlagačkom korpusu, što je mnogim izvrsnim stvaraocima donijelo veliko olakšanje. Bijenalom je fantastici konačno vraćeno mjesto koje zaslužuje”, navela je Irina Tomić u tekstu “Snoviđenja stvarnosti” povodom izložbe.

Rade Vujačić na izložbi
Rade Vujačić na izložbifoto: Privatna arhiva

Ona smatra da je fantastika sastavni i kreativni dio svakog ljudskog bića, jer svi sanjamo i u snovima upoznajemo i/ili stvaramo nevjerovatne svjetove i bića.

“Španski pisac i filozof Miguel Unamuno definisao je ljudska bića kao ‘san koji sanja’. Sanjanje pruža beskonačan prostor i omogućava ljudima da generišu kreativne, nove ideje. Snovi i sanjanje su stoga dosta prirodno povezani procesom i ta veza donosi bitno novi kvalitet u realni svijet”, zapisala je ona i naglasila da umjetničkim djelima koja se dijele sa publikom snovi postaju zajednički, a umjetnost postaje društveno sanjanje.

Bonus video: