Počinje bioskopski život filma "Sirin"

Dugometražni igrani film Senada Šahmanovića, ovogodišnji crnogorski kandidat za Oskara, od danas kreće u redovnu bioskopsku distribuciju u podgoričkom bioskopu "Cineplexx", saopšteno je iz Filmskog centra

2725 pregleda 0 komentar(a)
Scena iz filma: Ćurčić, Foto: Duško Miljanić
Scena iz filma: Ćurčić, Foto: Duško Miljanić

Film "Sirin", ovogodišnji crnogorski kandidat za 96. nagradu Oskar Američke akademije filmske umjetnosti i nauke Oskar u kategoriji Najbolji međunarodni film, od danas kreće u redovnu bioskopsku distribuciju u podgoričkom bioskopu "Cineplexx", saopšteno je iz Filmskog centra Crne Gore, a raspored projekcija dostupan je na sajtu Cineplexx-a.

Dugometražni igrani film “Sirin”, debitantsko ostvarenje crnogorskog reditelja Senada Šahmanovića, imao je svoju svjetsku premijeru na ovogodišnjem Sarajevo Film Festivalu, kao i crnogorsku premijeru na Filmskom festivalu Herceg Novi - Montenegro Film Festivalu, nakon čega je selektovan na brojnim festivalima širom regiona.

Scenario potpisuju reditelj Šahmanovića i koscenaristkinja Klaudija Bottino.

"Radnja filma prati Natali (Danica Ćurčić) koja je napustila bivšu Jugoslaviju odmah nakon početka ratova 90-ih. Kao i mnogi drugi ljudi s ovih prostora emigrirala je u inostranstvo u potrazi za boljim životom i sigurnijom buducnosti. Nakon više godina provedenih u inostranstvu, u želji da se potpuno adaptira na život u novoj sredini, poželjela je da promijeni svoj identitet i izbriše svoje porijeklo. Neobičan pravni slučaj oko nasljedstva bogate starije žene koja nije imala porodicu će je dovesti ponovo u zemlju svog porijekla - Crnu Goru", navodi se u sinopsisu.

Uloge tumače: Danica Ćurčić, May-Linda Kasumović, Jasna Đuričić, Marko Baćović, Nikša Butijer, Lidija Kordić, Jelena Simić, Momčilo Otašević, Tihana Ćulafić, Mišo Obradović, Izudin Bajrović, Fatmir Spahiu, Simon Shkrelli, Bashkim Alaj i drugi.

Bonus video: