Generacije poštovalaca pozorišta pamtiće ga kao nesumnjivog genija

Mnoge poznate ličnosti, prijatelji, kolege, poznanici su posvetili samo najljepše riječi Jagošu Markoviću

22607 pregleda 146 reakcija 15 komentar(a)
Jagoš Marković, Foto: Krsto Vulović
Jagoš Marković, Foto: Krsto Vulović
Ažurirano: 23.09.2023. 18:34h

Čuveni pozorišni reditelj Jagoš Marković preminuo je iznenada u 58. godini života. Ostvario je blistavu karijeru u kojoj je osvojio više od trideset nagrada.

Jagoš Marković rođen je u Podgorici 1966. godine i važio je za jednog od najistaknutijih pozorišnih reditelja naše zemlje, kao i čitavog regiona.

Mnoge poznate ličnosti, prijatelji, kolege, poznanici su posvetili samo najljepše riječi ovom velikom umjetniku.

Bivša supruga Vanja Milačić: Mnogo sam naučila od njega

“Mnogo sam naučila od njega, ne samo o pozorištu i drami, već o životu i odnosu između dvoje ljudi. Poznajem ga od devetnaeste godine. Izvršio je ključni uticaj na formiranje moje ličnosti i vrijednosnih sudova. Zbog toga sam mu vječno zahvalna”, ispričala je bivša supruga Vanja Milačić svojevremeno za Gloriju.

Bivša supruga Aleksandra Glovacki: Sve najbolje i najgore sam pokupila od Jagoša

Povodom odlaska čuvenog reditelja, bivša supruga Aleksandra sinoć je na Fejsbuku ostavila tužnu poruku, uz zajedničku fotografiju iz mlađih dana:

„Bili smo jedno drugom i pas i čovjek. Sve najbolje i sve najgore sam pokupila od tebe. U djevojkama našim ostavili smo najbolje. Srećna sam jer si otišao mirno, u snu", navela je njegova bivša supruga Aleksandra Glovacki.

Mladenović: Nebeskom pozorištu se sprema velika promjena repertoara, biće burno, uzbudljivo i radosno

Reditelj Kokan Mladenović je na svom Fejsbuk profilu podijelio fotografiju Markovića uz riječi:

"Meni ostaje da ti se radujem u sjećanju, Majstore, da volim tvoje slavljenje Pozorišta i one naše komične minijature, kad smo uskakali u tvoju 'Gospođu ministarku', na festivalu u Sibiru i igrali Peru Pisara i Peru Kalenića. Jednom smo glumili zajedno, a mnogo puta dijelili scenu, sa ljubavlju i poštovanjem. Sada se nebeskom pozorištu sprema velika promjena repertoara i biće burno, uzbudljivo i radosno. Zavidim mu na tome", napisao je Mladenović, dodajući:

"Kako tvoj omiljeni Ljubomir Simović kaže: 'U djelu koje postavlja na scenu Jagoš uvijek vidi nešto što prije njega nije vidio niko. On nam i stare i poznate stvari otkriva kao nove i nepoznate. On napravi neki neprimjetan gest, ali tim gestom preobrazi sve … Jagoš radikalno, i s najvećom smjelošću, mijenja metaforu koju nalazi u tekstu. Pri tom, on to ne radi samo kao reditelj, jer on u pozorištu i nije samo reditelj. On je u pozorištu sve; on je i glumac, on je cijeli ansambl, on je i publika, on je i scena, i loža, i prva, druga i treća galerija, on je i pozorišna biblioteka, on je i četka i boja, i čekić i ekser, i konopci i reflektori, i svila i vatra, i kulisa i zavesa. On je sve to možda samo zato da bi nam kazao da je svijet bez ljubavi samo isušeno, slano i jalovo morsko dno, što, opet, nije ništa drugo do ono što o ljubavi u prvoj poslanici Korinćanima kaže apostol Pavle'“.

Glumac Sergej Trifunović: Putuj kući s anđelima

"Dragi predivni ludače: ono što smo jednom radili, bila je tvoja najbolja predstava i moja najbolja uloga. Ono što smo drugi put radili, mogla je da bude najbolja predstava koju je iko na ovim prostorima vidio. Gdje su dva, tu su i tri: ono dakle, što ćemo raditi treći put, biće spektakl koje nebo ne pamti….putuj, barbarogenije, putuj kući s anđelima", naveo je glumac Sergej Trifunović.

Rediteljka Marija Perović: Prije vremena je otišao

"Sve je radio mimo vremena i u svoje vrijeme. Svima nama koji smo mlađi izlazili na prijemne na FDU iz Crne Gore, zvonilo je Jagoš je upisao sa 17. Prije vremena je otišao, ali ono koje je proveo sa nama ispunio je onoliko. I opet iznenadio. Mnogo mi je žao, iako će trajati u vremenu, dugo... Šok i tuga. Onako, iz stomaka", navela je rediteljka Marija Perović.

Glumica Katarina Krek: Imao je energiju djeteta

"Imali smo priliku da sarađujemo ali je poštovao moju odluku da ipak tako ne bude, zbog nekih stvari oko pozorišta više nego zbog umjetnosti same. Imao je energiju djeteta oduvijek i krajnje neobičan pristup pozorištu. I tako ću ga pamtiti, pozorišni prizori kao da si uletio u Sezanova, Gogenova... Remek djela slikarstva i šašavu životnost koja bi nekad upalila nekad, no, to je pozorište - "hrabro ili s kopljem u trnje". Otišao je prerano, i sve češće ljudi odlaze prerano", kazala je o Markoviću glumica Katarina Krek.

Glumica Jelena Simić: Hvala za ljubav, izazove, vjeru...

"Hvala za ljubav, izazove, vjeru, šetnje i razgovore nakon proba, za elektricitet i snagu koju si nesebično prenosio na nas. Za imitacije, anegdote, beskrajno duhovite indikacije. Za glasno smijanje u mikrofon. Za strogoću, smiješne rasprave, pozorišnu i životnu mudrost. Za LJUBAV", napisala je glumica Jelena Simić.

Mira Adanja Polak: Nedostajaće njegov, uvek isti, upitni pogled posle svake premijere

"Neću zaboraviti Jagoša Markovića i njegova oduševljenja sa kojima je živio i radio. Voljela sam to naše prijateljstvo i puteve… Nedostajaće njegov, uvijek isti, upitni pogled poslije svake premijere: "Kako je bilo?" A bilo je uvijek fantastično. Nedostajaće puno.", kazala je Mira Adanja Polak.

Rediteljka Ana Vukotić: Duše putuju…tvoja je maštom satkana za rajsko naselje.

CNP: Marković pripada redu najznačajnijih pozorišnih umjetnika u regionu

"S osjećajem izrazite tuge i gubitka, Crnogorsko narodno pozorište oprašta se od Jagoša Markovića, cijenjenog kolege i prijatelja, stalnog reditelja Narodnog pozorišta Beograd, jednog od najznačajnijih regionalnih umjetnika, dobitnika državnih, brojnih strukovnih i festivalskih nagrada", naveli su.

Kako su kazali, Jagoša Markovića, reditelja osobene poetike i prepoznatljive stvaralačke energije, koji pripada redu najznačajnijih pozorišnih umjetnika u regionu, "posebno ćemo pamtiti i po predstavama koje je realizovao u Crnogorskom narodnom pozorištu, među kojima su "Komedija zabune", "Tartif", "Hekuba", "Učene žene"".

"Povodom Markovićeve smrti, Crnogorsko narodno pozorište upućuje porodici, Narodnom pozorištu Beograd, njegovim kolegama i brojnim poštovaocima izraze dubokog i iskrenog saučešća", kazali su iz CNP-a.

Ministarstvo kulture i medija CG: Generacije poštovalaca pozorišta pamtiće ga kao nesumnjivog genija

Iz Ministarstva kulture i medija Crne Gore, povodom smrti jednog od najistaknutijih pozorišnih reditelja regiona, su, kako se navodi, izrazili najdublje saučešće porodici preminulog Jagoša Markovića.

"Otišao je veliki umjetnik, rođeni Podgoričanin, koji je sa Crnom Gorom dijelio važan dio svog umjetničkog i profesionalnog puta. Njegovim preranim odlaskom kultura i umjetnost ostali su bez jednog od najvećih reditelja našeg doba, ali su njegove hvaljene i dugovječne predstave, koje su obilježile istoriju teatra, učinile njegovo umjetničko djelo vječnim", navodi se.

Markovića je, kazali su, krasila nevjerovatna sposobnost adaptacije i transformacije od minimalizma i baroka do savremenog teatra i opere, od klasičnih naslova do nesvakidašnjih umjetničkih eksperimenata i vanremenskih premijera za pamćenje.

"Generacije poštovalaca pozorišta pamtiće ga kao nesumnjivog genija kako o njemu i govore poznavaoci kulture i pozorišne igre", rekli su o Jagošu Markoviću.

Beogradsko Dramsko Pozorište: Otišao je jedan od najvećih

"Otišao je jedan od najvećih, jedan od onih koji nas je inspirisao i budio u nama ono najbolje. Otišao je baš večeras, kada je trebalo da odigramo "Sumrak bogova", predstavu koju je režirao i koja nam je obasjala put nove ere BDP-a. Zauvijek naš jedan jedinstveni, neponovljivi Jagoš", rekli su iz Beogradskog dramskog pozorišta o Markoviću.

Atelje 212: Marković nije podilazio diktatima trendova

"Marković, autentičan i darovit stvaralac, koji nije podilazio diktatima trendova i koji je svojim jedinstvenim rukopisom stvarao pozorišna čuda nabijena energijom, maštom, duhovitošću i višim poetskim istinama", naveli su iz Ateljea 212.

U pozorištu Atelje 212, kazali su, ostavio je neke od svojih najboljih režija: "Porodične priče", "Gospoda Glembajevi", "Dom Bernarde Albe", "Jesenja Sonata"...

Gradsko pozorište Podgorica: Tugujemo zbog odlaska našeg kolege

"Tugujemo zbog odlaska našeg kolege i prijatelja, jednog od najistaknutijih pozorišnih reditelja regiona Jagoša Markovića. U Gradskom pozorištu radio je brojne komade koji su izvoðeni i nagraðivani širom regiona, meðu kojima se ističu,,Tri musketara'',,,Filomena Marturano",,,Lukrecija iliti Ždero",,,Čarobnjak iz Oza",,, Snježna kraljica"...", naveli su iz Gradskog pozorišta Podgorica.

Pored rediteljskog rada Jagoš Marković je bio, kazali su, i na čelu Savjeta Gradskog pozorišta, a dobitnik je i nagrade "Vasilije Ivanovič Šćućkin".

Vanja Ejdus: Svi smo maštali da budemo dio njegovog svijeta

Glumica Vanja Ejdus, koja je ostvarila neke od najvažnijih uloga u komadima koje je Marković režirao, poput „Hasanaginice“ i „Ožalošćene porodice“, dala je izjavu za portal Nova.rs povodom smrti reditelja.

"Jagoš. Jedna od meni najznačajnijih pozorišnih duša. Kada smo studirali glumu, svi smo maštali da budemo dio Jagoševog svijeta. On je za mene bio srpski Felini. Čudo od talenta i mašte. Nije postojalo ništa slično na našim prostorima".

Ističe da je imala ogromnu privilegiju da radi sa njim, da ga upozna i da mnogo od njega nauči.

"Prije svega o radosti igre. O prepuštanju. Bio je neukrotivi talenat, vječiti dječak, pozorište je u njemu vrilo. Odakle je ta lava izlazila? Iz nekog nepresušnog izvora dara sa kojim je rođen. Jedan i neponovljivi. Ogroman gubitak za pozorište. Za glumce. Za publiku. Svi smo ga obožavali! Pravio je antologijske predstave. Posebne za svako podneblje. Neutješna sam i ne mogu da povjerujem da nas je toliko prerano napustio", zaključuje Vanja Ejdus.

Nataša Ninković: Uvijek sam da mislila da takvi nikad ne odlaze, možda sam i u pravu

Glumica Nataša Ninković je igrala u Jagoševom „Magbetu“, a za „Danas“ se od njega oprostila riječima „jedinstven i neponovljiv čovjek koji je izgarao i živio za pozorište i umjetnost“:

"Iako je govorio da talentu prašta sve, a netalentu čak ni vrlinu, ipak mu je ljudski faktor bio ispred svega. I kad talenat i vrlinu prepozna u pojedincu nikad ga se ne odriče. Raskošan i preosjetljiv. U moru suvog intelektualizma i pretendenata na 'umjetnost' – čista renesansa! Opera! …pišem i dalje ne vjerujem! Mislila sam da takvi ne odlaze… dosta puta sam mu govorila da ću snimati njegove misli, jer je sebično i nepravedno da to ostane u toj noći, na tom ručku, sceni, ulici inspirisan nečim što je vidio, osjetio, razmišljao sa sve biciklom koji nas razdvaja i na koji se iznenada popne, skoro bez najave odjuri i vikne: 'Ćao, vilo moja'. Ja ne mogu da kazem 'Ćao, Kapetane moj', već ću ga čuvati i prizivati", rekla je Nataša Ninković.

Uz Jagoševu fotografiju na Istagramu je napisala: „Uvijek sam mislila da takvi kao ti… Ti, poseban, jedinstven, neponovljiv… nikada ne odlaze… A možda sam i u pravu. Zauvijek u srcu, dragi Jagoše“.

Lepa Brena: Nadam se da se sada nalazi sa velikanima kao što je i sam bio

Pjevačica Lepa Brena je, kako je kazala, veoma poštovala rad poznatog reditelja i istakla da će joj ostati u sjećanju kao vedar i kreativan čovjek sa dobrom misijom.

“Veoma mi je žao zbog njegovog ranog odlaska. Voljela sam i poštovala njegov izuzetan i veoma kreativan rediteljski rad. Nadam se da se sada nalazi sa velikanima kao što je i sam bio. Ostaće mi u sjećanju kao vedar i kreativan čovjek sa dobrom misijom. Počivaj u miru Jagoše”, istakla je Brena.

Andrija Milošević: Obilježio si nebo srcem Jagoše

Glumac Andrija Milošević je na svom Instagram profilu objavio njegovu fotografiju uz koju je napisao:

“1999. Čini mi se tada se desio ovaj razgovor. Jagoš: Što ti je mali ? Ja: Umoran sam. Ne mogu više u pozorište. Jagoš: A prežali se Andro. Prežali se dok si na vrijeme.

Obilježio si nebo srcem Jagoše”, napisao je Milošević.

Severina Vučković: Vidimo se gore, da te vozim, glumim i da umiremo, al’ od smijeha

Od poznatog reditelja se oproštaju i brojna pozorišta, oprostila se pjevačica Lepa Brena, a sada se oglasila i hrvatska pjevačica Severina Vučković.

Ona je podijelila njihov privatan snimak i napisala nekoliko emotivnih rečenica i otkrila tom prilikom kako su se upoznali.

“Bili smo par koji se morao sresti u ovom životu. Upoznali smo se tako što sam ti prvo bila šofer. Vozila sam te od Opatije do Rijeke u HNK, gdje su te svi čekali kao nekog Boga. Poslije si me gurnuo u monodramu ‘Čekajući svog čovjeka’, a onda smo tako dobro prijateljevali. I sve mi je s tobom bilo gala, dobri moj Jagoše. Vidimo se gore, da te vozim, glumim i da umiremo, al’ od smijeha. Volim te”, napisala je Severina uz emotivni snimak sa rediteljem.

Maja Gojković: Lik i delo Jagoša Markovića ostaće da živi u srcima svih

Ministarka kulture Srbije Maja Gojković uputila je saučešće povodom smrti Markovića i istakla da su svevremenske i dugovečne predstave koje je režirao u Narodnom pozorištu osvajale i osvajaju srca publike kako u Srbiji, tako i na međunarodnoj sceni.

„Lik i djelo Jagoša Markovića ostaće da živi u srcima pozorišnih radnika, pozorišne publike i svih nas koji smo imali čast da ga poznajemo. Njegovoj porodici, prijateljima, kolegama i poštovaocima upućujem najisrenije saučešće. Neka mu je vječna slava“, rekla je Gojković.

Emanuel Žofre: Napustio nas je velikan teatra koji će u umetnosti ostaviti neizbrisiv trag“.

Ambasador Evropske unije u Srbiji Emanuel Žofre je napisao na svom Tviteru da nas je napustio „veliki srpski pozorišni reditelj“, koji je bio „velikan teatra koji će u umjetnosti ostaviti neizbrisiv trag“.

Miodrag Dinulović: Imali smo tu čast da budemo njegovi savremenici

Direktor Kraljevačkog pozorišta Miodrag Dinulović je ocijenio da je „otišao veliki maštar i meštar od teatra“, i da smo „imali tu čast da budemo njegovi savremenici i svjedoci njegovog talenta i čudesne eruptivne energije“.

Spasoje Ž. Milovanović: Bio je grandiozan čovjek i umjetnik

Direktor Narodnog pozorišta Niš Spasoje Ž. Milovanović je ocijenio da je Marković bio „grandiozan čovjek i umjetnik“, sa kojim je bio „svaki tren nezaboravan“.

FDU Beograd: Jedinstvena i autentična umjetnička ličnost Jagoš Marković

"Sa velikim žaljenjem delimo vest da nas je zauvek napustio Jagoš Marković, jedan od najistaknutijih pozorišnih reditelja u regionu. Jedinstvena i autentična umjetnička ličnost Jagoš Marković diplomirao je režiju na Fakultetu dramskih umjetnosti u Beogradu 1987. godine, u klasi prof. Borjane Prodanović i prof. emeritusa Svetozara Rapajića", kazali su o Jagošu Markoviću sa Fakulteta dramskih umjetnosti u Beogradu.

Dodali su da njegova strast prema umjetnosti i posebna kreativna energija bile su sastavni dio rediteljskog stvaralaštva kojim je ostvario veliki broj uspješnih i nagrađivanih predstava u pozorištima u zemlji i inostranstvu.

"Dobitnik je više od pedeset nagrada među kojima su: Nagrada „Bojan Stupica“, Nagrada oslobođenja Beograda, Trinaestojulska nagrada , Nagrada „Mića Popović“, Nagrada za svekupan doprinos stvaralaštvu Crne Gore, Nagrada grada Beograda, Nagrada grada Podgorice, Sterijina nagrada, nekoliko nagrada „Zlatni ćuran“ , „Ardalion“...", naveli su.

Ovaj gubitak je, kazali su, nenadoknadiv za srpsko pozorište, ali sjećaćemo se Jagoša Markovića po njegovoj jedinstvenoj energiji i nezaboravnim pozorišnim trenucima koje je stvarao.

"Neka njegovo djelo ostane vječna inspiracija za buduće generacije pozorišnih umjetnika", rekli su iz FDU Beograd.

Olja Knežević: Jagoš genijalni, oduvijek. Najbolji. Najbolji na svijetu. Najduhovitiji. Iskren.

Hrvatsko narodno kazalište Split: Marković bio jedan od najistaknutijih reditelja regiona

Iz Hrvatskog narodnog kazališta Split su podsjetili da je Marković bio jedan od najistaknutijih reditelja regiona, koji je snažan trag ostavio u brojnim pozorištima sa kojima je sarađivao, „pa tako i u HNK Split gdje je 2014. postavio Molijerove ‘Učene žene'“.

Ljubica Gojgić: Bio je nenadmašno šarmantan van scene

Novinarka Ljubica Gojgić je na svom Tviteru napisala da je Marković bio divan čovjek „beskrajno talentovan u pozorištu, nenadmašno šarmantan van scene“.

Siniša Kovačević: Mali rastom, veliku je sjenku pravio

„Mali rastom, veliku je sjenku pravio veliki Jagoš. Toliko veliku da se u nju sklone svi koji i vole i žive pozorište. Spavaj sa mirom, pokriven bijelim krilima, okružen prijateljima i junacima kojima si davao ljudska srca i u kojima smo se prepoznavali“, napisao je dramaturg Siniša Kovačević.

Od Jagoša Markovića oprostio se i direktor kampanja u pokretu Kreni-promeni.

Savo Manojlović: Velika faca pozorišne scene

„Velika faca pozorišne scene. Jagoš Marković. Nećete ga sresti kako Beogradom u kasne sate obučen kao dendi vozi biciklo i oči mu umesto puta lutaju kroz naočare zamišljeno ka zvezdama“, napisao je Savo Manojlović na Tviteru.

Voja Brajovič: Nenadoknadiv gubitak

Sad sam čuo, ne mogu da vjerujem, rekao je za Nova.rs glumac Voja Brajović na vijest o smrti reditelja Jagoša Markovića.

„To je nenadoknadiv gubitak, da čovjek ode tako odjednom…“, dodao je uznemireno Voja Brajović.

Ivana Dimić: Bio je poseban i veoma nadaren čovjek

"Kad se ovako nešto desi, kada umre neko tako iznenada i neočekivano, shvatimo koliko smo mi ljudi bespomoćni. To sad shvatam kad vidim koliko sam se zapanjila", kaže dramaturg Ivana Dimić za Nova.rs.

Dodala je da je bio veoma poseban i veoma nadaren čovjek.

"Strašno sam se iznenadila. Užasno mi je žao i njegovih najbližih kojima će to strašno teško pasti, kao i uostalom svima drugima", rekla je Dimić o Markoviću.

Ceca Bojković: Strašno je, kao grom iz vedra neba

"Ne mogu da povjerujem, ne znam šta da kažem, tek sam čula. Strašno je, kao grom iz vedra neba", rekla je glumica Ceca Bojković o smrti Jagoša Markovića.

Vesna Dedić: Danas sam razočarana, uplakana, ali ponosna što sam te poznavala

Novinarka i voditeljka Vesna Dedić oglasila se na svom profilu na Instagramu i Jagošu uputila dirljive riječi.

„Ej… Ne ide to tako… Stani… Pa nismo ni Balkanskom snimili u kupeu voza Beograd-Podgorica kojim smo zajedno, direktno iz DODEST-a došli u Beograd. Uvijek si bio brži i bolji od svih nas i nisam ti zavidjela. Bila sam ponosna“, počela je Vesna.

Dodala je da je danas razočarana, uplakana… ali ponosna što ga je poznavala.

"Za kraj, Ksenija Cicvarić… Pevaćemo je opet zajedno, ako uopšte stignem tamo gde si ti otišao, među velikane“, dodala je ona uz Markovićevu fotografiju.

O privatnom životu poznatog reditelja ne zna se mnogo. Bio je oženjen pozorišnom kritičarkom Aleksandom Glovacki i glumicom Vanjom Milačić koja je u svojim ranijim intervjuima, uprkos razvodu, o Markoviću govorila sve najbolje.

Diplomirao je na Fakultetu dramskih umjetnosti u Beogradu (1987), u klasi Borjane Prodanović i Svetozara Rapajića. Diplomu reditelja stekao je u 21. godini života, a počeo je da režira sa 12. godina.

U Narodnom pozorištu u Beogradu, čiji je stalni član postao 2008. godine, režirao je najznačajnije naslove svjetske i domaće klasike - „Učene žene“, „Hasanaginicu“, „Gospođu ministarku“, „Pokondirenu tikvu“, „Dr“, „Antigonu“, „Ožalošćenu porodicu“, „Magbeta“, „Urnebesnu tragediju“, kao i opere „Pepeljuga“ i „Figarova ženidba“.

U drugim teatrima u zemlji i inostranstvu režirao je više od pedeset predstava. Među najznačajnije ubrajaju se: „Romeo i Julija“, „Кate Кapuralica“, „Dekameron dan ranije“ (Narodno pozorište Sombor), „Lukrecija iliti Ždero“ (Pozorište na Terazijama), „Skup“, „Bogojavljenska noć“, „Govornica“, „Sumnjivo lice“, „Uobraženi bolesnik“, „Tako je ako vam se tako čini“, „Vrat od stakla“, „Putujuće pozorište Šopalović“ (Jugoslovensko dramsko pozorište), „Galeb“, „Filumena Marturano“ i opera „Кarmen“ (HNК Ivana pl. Zajca), „Lukrecija o bimo rekli Požeruh“ (Riječke letnje noći), „Učene žene“ (HNК Split), „Čarapa od sto petlji“, „Bluz za Mesiju“, „Divlje meso“ (Beogradsko dramsko pozorište), „Zora na istoku“, „Naši sinovi“, „Svinjski otac“ (Zvezdara teatar ), „Hasanaginica“ (Centar za kulturu Tivat), „Tartif“, „Hekuba“ (Crnogorsko narodno pozorište)...

U čuvenom švedskom Кraljevskom pozorištu „Dramaten“, povodom jubileja tog teatra, režirao je 2008. godine Strinbergovu „Кraljicu Кristinu”. Posle raspada Jugoslavije, bio je prvi srpski reditelj koji je radio na Dubrovačkim ljetnim igrama („Romeo i Julija“, 2014.).

Dobitnik je više od pedeset strukovnih, festivalskih i državnih nagrada među kojima su: Nagrada „Bojan Stupica“, Nagrada oslobođenja Beograda, Trinaestojulska nagrada , Nagrada „Mića Popović“, Nagrada za svekupan doprinos stvaralaštvu Crne Gore, Nagrada grada Beograda, Nagrada grada Podgorice, Sterijina nagrada, nekoliko nagrada „Zlatni ćuran“ , „Ardalion“…

Bonus video: