Vječiti maštar i dječak koji izmiče konvencijama

Pozorišni reditelj Jagoš Marković, jedna od najuticajnijih ličnosti kulturne scene u regionu, preminuo prekjuče u 57. godini

36939 pregleda 39 reakcija 6 komentar(a)
Jagoš Marković, Foto: Krsto Vulović
Jagoš Marković, Foto: Krsto Vulović

Maštar koji izmiče konvencijama, vječiti dječak koji se igra i igrom pravi remek djela, slobodan, nježan i plemenit.

Tim riječima je direktor Gradskog pozorišta, crnogorski scenarista i dramaturg Stevan Koprivica opisao reditelja Jagoša Markovića.

Pozorišni reditelj preminuo je prekjuče u 57. godini života, a bio je, smatraju mnogi, jedna od najuticajnijih ličnosti kulturne scene u regionu.

Marković je rođen u Podgorici 1966. godine i važio je za jednog od najistaknutijih pozorišnih reditelja naše zemlje, kao i čitavog regiona.

Junak Tomasa Mana

Koprivica ga je okarakterisao kao jednog od najvažnijih reditelja u proteklih nekoliko decenija na prostorima Jugoistočne Evrope i šire.

Kako kaže za “Vijesti”, još se nije pomirio sa činjenicom da “njegovog prijatelja više nema”.

“Pričam u prezentu jer još nijesam uspio da njegovu, takozvanu smrt usvojim kao realnost. Drugovali smo i sarađivali od Fakulteta dramskih umjetnosti (FDU) do danas. Preksinoć smo dogovarali eventualni projekat za djecu u Gradskom pozorištu”, kazao je Koprivica.

Objasnio je i da je Jagoš Marković “želio da pravi feštu od života”.

“Dosta je mraka...”, bile su njegove riječi, kaže Koprivica.

“... Samo da je vedro. Pokušaćemo, Jašo. Umro je okružen ljepotom zaliva. Kao junak Tomasa Mana. Primjereno nekome ko je cijelog života tražio ljepotu. Hoću da vjerujem da ju je i pronašao”, kazao je Koprivica.

Posljednji pozdrav slavnom rediteljskom velikanu

Od slavnog reditelja oprostile su se i brojne poznate ličnosti, kako sa domaće, tako i regionalne glumačke scene.

Rediteljka Marija Perović kazala je da je Jagoš Marković radio “mimo vremena i u svoje vrijeme”.

“Svima nama, koji smo mlađi izlazili na prijemne na FDU iz Crne Gore, zvonilo je ‘Jagoš je upisao sa 17’. Prije vremena je otišao, ali ono koje je proveo sa nama ispunio je onoliko. I opet iznenadio. Mnogo mi je žao, iako će trajati u vremenu, dugo... Šok i tuga. Onako, iz stomaka”, napisala je Perović na svom Fejsbuk profilu.

Crnogorska glumica Katarina Krek naglasila je da je Marković imao “energiju djeteta”.

“...Oduvijek i krajnje neobičan pristup pozorištu. I tako ću ga pamtiti, pozorišni prizori kao da si uletio u Sezanova, Gogenova... remek djela slikarstva i šašavu životnost koja bi nekad upalila, nekad ne. No, to je pozorište ‘hrabro ili s kopljem u trnje’’, kazala je.

Počast pozorišnom velikanu odao je i glumac Sergej Trifunović. On mu je u objavi na svom Instagramu poželio da “putuje s anđelima”.

“Dragi predivni ludače: ono što smo jednom radili, bila je tvoja najbolja predstava i moja najbolja uloga. Ono što smo drugi put radili, mogla je da bude najbolja predstava koju je iko na ovim prostorima vidio. Gdje su dva, tu su i tri: ono dakle, što ćemo raditi treći put, biće spektakl koje nebo ne pamti… putuj, barbarogenije, putuj kući s anđelima.”

Novinarka i voditeljka Vesna Dedić oglasila se na svom profilu na Instagramu:

“Ne ide to tako… Stani… Pa nismo ni Balkanskom snimili u kupeu voza Beograd - Podgorica kojim smo zajedno, direktno iz DODEST-a došli u Beograd. Uvijek si bio brži i bolji od svih nas i nisam ti zavidjela. Bila sam ponosna.”

Dodala je da je danas razočarana, uplakana… ali ponosna što ga je poznavala.

“Za kraj, Ksenija Cicvarić… Pevaćemo je opet zajedno, ako uopšte stignem tamo gde si ti otišao, među velikane”, dodala je ona uz Markovićevu fotografiju.

Iz Crnogorskog narodnog pozorišta (CNP) su se, takođe, oprostili od rediteljskog velikana:

“S osjećajem izrazite tuge i gubitka, CNP oprašta se od Jagoša Markovića, cijenjenog kolege i prijatelja, stalnog reditelja Narodnog pozorišta Beograd, jednog od najznačajnijih regionalnih umjetnika, dobitnika državnih, brojnih strukovnih i festivalskih nagrada Jagoša Markovića, reditelja osobene poetike i prepoznatljive stvaralačke energije, koji pripada redu najznačajnijih pozorišnih umjetnika u regionu, posebno ćemo pamtiti i po predstavama koje je realizovao u Crnogorskom narodnom pozorištu, među kojima su ‘Komedija zabune’,’Tartif’,’Hekuba’, ‘Učene žene’.”

Posljednji pozdrav reditelju Markoviću uputili su i sa Fakulteta dramskih umetnosti Beograd:

“...Njegova strast prema umjetnosti i posebna kreativna energija, bile su sastavni dio rediteljskog stvaralaštva kojim je ostvario veliki broj uspješnih i nagrađivanih predstava u pozorištima u zemlji i inostranstvu... Ovaj gubitak je nenadoknadiv za srpsko pozorište, ali sjećaćemo se Jagoša Markovića po njegovoj jedinstvenoj energiji i nezaboravnim pozorišnim trenucima koje je stvarao. Neka njegovo djelo ostane vječna inspiracija za buduće generacije pozorišnih umjetnika.”

Dobitnik pedeset strukovnih, festivalskih i državnih nagrada

O privatnom životu poznatog reditelja ne zna se mnogo.

Diplomirao je na Fakultetu dramskih umjetnosti u Beogradu (1987), u klasi Borjane Prodanović i Svetozara Rapajića. Diplomu reditelja stekao je u 21. godini života, a već sa 22 je počeo da režira.

U Narodnom pozorištu u Beogradu, čiji je stalni član postao 2008, režirao je najznačajnije naslove svjetske i domaće klasike - “Učene žene”, “Hasanaginicu”, “Gospođu ministarku”, “Pokondirenu tikvu”, “Dr”, “Antigonu”, “Ožalošćenu porodicu”, “Magbeta”, “Urnebesnu tragediju”, kao i opere “Pepeljuga” i “Figarova ženidba”.

Dobitnik je više od pedeset strukovnih, festivalskih i državnih nagrada među kojima su: Nagrada “Bojan Stupica”, Nagrada oslobođenja Beograda, Trinaestojulska nagrada, Nagrada “Mića Popović”, Nagrada za svekupan doprinos stvaralaštvu Crne Gore, Nagrada grada Beograda, Nagrada grada Podgorice, Sterijina nagrada, nekoliko nagrada “Zlatni ćuran”, “Ardalion” i druge.

Bonus video: