Balet o herojstvu oduševio publiku u Sarajevu

Uspjeh “Skenderbega” na 14. Balet festu u Sarajevu

2545 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Jadranski festival igre
Foto: Jadranski festival igre

Koprodukcija Turističke organizacije opštine Budva i Bitef dens kompanije iz Beograda, balet “Skenderbeg”, premijerno prikazan na ovogodišnjem Jadranskom festivalu igre u Budvi, uspješno je izveden na prestižnom Balet festu 21. septembra u Sarajevu, saopšteno je iz Turističke organizacije Budva.

Kao prvo festivalsko baletsko gostovanje, navode oni, priča o herojstvu igrana je pred brojnom sarajevskom publikom koja je sa oduševljenjem prihvatila gostovanje.

Čuvena bosanska koreografkinja i balerina Edina Papo, umjetnička direktorica Balet fest Sarajevo, koji se održava već 14 godina, tvrdi da je budvanski balet zaista sjajna predstava i uputila je riječi hvale i sve čestitke za ovaj balet. Ona je jedna od najvećih balerina i koreografkinja u istoriji Bosne i Hercegovine, sa karijerom dugom skoro 50 godina. Od 1989. godine je uradila preko 30 samostalnih uspješnih koreografija, svrstavajući se u red najvećih umjetničkih imena iz svijeta baleta na Balkanu.

Balet “Skenderbeg” od oktobra nastavlja svoj život na sceni Bitef teatra, kao i na brojnim festivalima, gdje je ovaj komad već pozvan.

“Predstava ‘Skenderbeg’ je plesni traktat o herojstvu. Skenderbeg je zaista bio heroj. Ne onaj mitski, kakve srećemo u antičkoj kulturi, niti fiktivni superheroj iz savremene pop kulture već, stvarni ujedinitelj malih, potlačenih naroda u borbi za oslobođenje od velike imperijalne sile. Oni, koje smatramo herojima, utiču na formiranje naših ideala, a ideali određuju našu ličnost. Danas se herojskim aktom naziva svaki i najmanji gest empatije. Žrtvovanje sopstvenog interesa zarad dobrobiti drugog postalo je naivno i nepromišljeno. Herojstvo je misterija za nauku, jer ni psihologija, ni evolucionizam, ni neuronauke ne mogu predvideti ko i kada će biti spreman da odreaguje herojski. Logično, jer slobodu ne možemo determinisati. U trenutku kad smo nesigurni šta nam je činiti, odlučujemo između onoga što jeste i što bi trebalo biti. Taj trenutak nedoumice jeste prilika da ugrabimo slobodu. Skenderbeg je bio heroj, a suprotnost istom nije antiheroj, već pasivni posmatrač. Predstava postavlja pitanja - ko su nama danas heroji i da li smo izgubili potrebu za njima? Da li smo mi slobodni ili samo nesvjesni sopstvenog ropstva?” kazala je Isidora Stanišić, koreografkinja.

Bonus video: