„Imaginarijum“: Sa Vladimirom Bojkovićem o slici i arhitekturi

Gost večerašnje tribine "Imaginarijum" u Nikšiću je dr Vladimir Bojković

3098 pregleda 0 komentar(a)
Foto: JU Zahumlje Nikšić
Foto: JU Zahumlje Nikšić

U četvrtak, 28. septembra, u sali „Zahumlja“ u Nikšiću, u 19 časova, gost tribine „Imaginarijum“ biće dr Vladimir Bojković, arhitekta. Sa Bojkovićem, na temu „Slika i arhitektura“, razgovaraće autorka projekta „Imaginarijum“, istoričarka umjetnosti i urednica programa u JU „Zahumlje“, Kristina Radović. Organizator tribine, koja se realizuje u okviru „Septembarskih dana“ je JU „Zahumlje“, koja će upravo 28. septembra proslaviti 125 rođendan.

„Projekat 'Imaginarijum' obuhvata niz sesija čija je osnovna tema fenomen slike tretiran kroz razne umjetnosti. Cilj je da se kroz fenomen slike sagleda i afirmiše savremena umjetnička scena i kritika i posebno kod mlađih generacija, razvije i sugeriše vrjednosni stav o konkretnim umjetničkim djelima. U programu će se predstaviti i o fenomenu slike govoriti renomirane ličnosti sa regionalne i državne kulturno – umjetničke scene“, stoji u najavi pete sesije „Imaginarijuma“

Bojković je završio Arhitektonski fakultet u Podgorici, gdje je i magistrirao sa radom „Identitet urbanog jezgra grada Nikšića u prostoru i vremenu“. Doktorske studije završio je na Departmanu za arhitekturu Politehničkog univerziteta regije Marke u Ankoni u Italiji 2014, a doktorsku tezu “Transformation of architectural/urban identity of Nikšić city, Montenegro“, koju je radio pod mentorstvom profesora Antonela Aličija, odbranio je 2018. Iste godine je stekao zvanje doctor Europaeus na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Ljubljani. pod mentorstvom profesora Petera Gabrijelčiča. U zvanje docent na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta Crne Gore, izabran je 2020.

Autor je više naučnih radova publikovanih u relevantnim međunarodnim, naučnim časopisima i na međunarodnim konferencijama. Kao koautor i autor dobitnik je nekoliko nagrada na međunarodnim arhitektonskim konkursima, izložbama i konferencijama. Dobitnik je nagrade „Božidar Milić“ u kategoriji kritičko teorijski tekst za monografiju „Arhitektura i urbanizam grada Nikšića nakon Drugog svjetskog rata“ (2019) u izdanju Zadužbine Andrejević.

Bonus video: