Program u čast Zdravka Velimirovića u Kotoru

Biće predstavljena poštanska markica sa likom poznatog reditelja i promovisana knjiga “Odloženo za sjutra”

2031 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Promo
Foto: Promo

Veče posvećeno poznatom jugoslovenskom sineasti, reditelju Zdravku Velimiroviću, biće upriličeno danas u Kotoru u Multimedijalnoj sali Kulturnog centra “Nikola Đurković” u 19 časova.

Tokom večeri će biti promovisana i knjiga “Odloženo za sjutra”, koja predstavlja zbirku tekstova, pisama i nekoliko scenarija pronađenih u bogatoj zaostavštini Zdravka Velimirovića. Materijal za knjigu pripremila je njegova supruga Ranka Velimirović, a knjiga je objavljena ove godine u Podgorici u izdanju Književne zadruge Srpskog narodnog vijeća Crne Gore.

Pored toga, Pošta Crne Gore će ovom prilikom predstaviti i ovogodišnju markicu sa likom Zdravka Velimirovića.

Zdravko Velimirović
foto: Privatna arhiva

U programu učestvuju: Dušan Davidović, Goran Velimirović i sin čuvenog reditelja, Mladen Velimirović. Moderatorka programa je Marija Starčević.

Mladen Velimirović “Vijestima” je kazao da nije slučajnost što je prva promocija knjige baš u Kotoru, s obzirom na to da je njegov otac, iako rođen na Cetinju, odrastao i sazrijevao u Kotoru.

“Zdravko je rastao u Kotoru, sa sestrom Vesnom koja je kasnije postala doktorka, pedijatar u kotorskoj bolnici, i roditeljima, profesorom Lukom i majkom Zagorkom koja je bila učiteljica. Tokom svoje bogate karijere napravio je šest dokumentarnih i kratkometražnih filmova o svom voljenom Kotoru čime je svoj zavičaj promovisao širom Jugoslavije i svijeta”, rekao je on.

Zdravko Velimirović sa porodicom u Boki
Zdravko Velimirović sa porodicom u Bokifoto: Privatna arhiva

Akademik Zdravko Velimirović rođen je 1930. godine, a preminuoi 2005. Gimnaziju je završio u Kotoru, a filmsku i pozorišnu režiju na Akademiji za pozorište, fim, radio i televiziju u Beogradu 1954. godine i filmsku režiju na Visokoj filmskoj školi u Parizu 1957. godine.

Dvostruki je dobitnik Trinaestojulske nagrade 1958. godine za dokumentarni film “Zublja grahovačka” i 1968. godine za film “Lelejska gora”. Njegovi filmovi predstavljali su jugoslovensku kinematografiju na mnogim internacionalnim filmskim festivalima.

Događaj organizuju JU Kulturni centar “Nikola Đurković” i Gradska biblioteka.

Bonus video: