Čečović i Vukić laureati konkursa za najbolja djela vanudžbeničke literature Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva

"Žiri je jednoglasno odlučio da u kategoriji za djecu i omladinu nagradi zbirku pjesama Jelene Vukić, dok je u kategoriji književnosti za odrasle nagrada za poetsku knjigu pripala Radomanu Čečoviću", stoji u saopštenju

1688 pregleda 351 reakcija 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Laureati upravo završenog konkursa za odabir najboljih djela vanudžbeničke literature Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva su Jelena Vukić i Radoman Čečović, saopšteno je iz Zavoda.

"Zavod za udžbenike je u junu raspisao konkurs kojim su bile predviđene dvije kategorije: knjiga poezije, proze ili drame za odrasle i knjiga poezije, proze ili drame za djecu i omladinu", dodaje se u saopštenju.

O nagradama je, kako se navodi odlučivao žiri u sastavu: Aleksandra Hajduković, direktorica Zavoda i predsjednica žirija, glavni urednik u Zavodu Radule Novović, pjesnikinja i književna kritičarka Jovanka Vukanović, prof. dr Svetlana Kalezić-Radonjić, profesorica Svetlana Jovetić Koprivica i književnik Nikola Nikolić.

"Žiri je jednoglasno odlučio da u kategoriji za djecu i omladinu nagradi zbirku pjesama Jelene Vukić, dok je u kategoriji književnosti za odrasle nagrada za poetsku knjigu pripala Radomanu Čečoviću", stoji u saopštenju.

Čečović
Čečovićfoto: Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Podgorica

Jelena Vukić rođena je, kako se navodi, u Beogradu 1979. godine.

"Autorka je romana za djecu,,Milan, Vesna i jedna kuća tesna" koju je 2022. objavio beogradski „Službeni glasnik". Dobitnica je nagrade „Dobrica Erić" za najbolju pjesmu za djecu", saopšteno je.

Vukić
Vukićfoto: Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Podgorica

Radoman Čečović je rođen u Pavinom Polju 1979. godine.

"Autor je zbirki poezije,,Krivotvorene pjesme" i Implozija", kao i knjige kratke proze Priče o malim i velikim čudima", u koautorstvu s Kemalom Musićem. Koautor je i dvije čitanke, a radi u Gimnaziji,,Slobodan Škerović" kao profesor crnogorskog- srpskog, bosanskog, hrvatskog jezika i književnosti", stoji u saopštenju Zavoda za udžbenike i nsatavna sredstva.

Bonus video: