Nikšićki Gitar fest opravdao očekivanja i donio dimenziju više

"Pošto sam čuo vaše sviranje, ne brinem o budućnosti klasične gitare", rekao je bečki profesor Konrad Ragosnig, ne bez razloga, kada je čuo Rajhenbahovo muziciranje

2383 pregleda 0 komentar(a)
Rajhenbah, Foto: Svetlana Mandić
Rajhenbah, Foto: Svetlana Mandić

Koncertom njemačkog gitariste Gerharda Rajhenbaha završen je 18. Nikšić Gitar festival, koji je trajao od 5. do 8. oktobra. Njemački gitarista izveo je kompozicije Bramsa, Baha, Villa – Lobosa i Asada, zagrijao dušu i dlanove publike i pokazao zbog čega ga smatraju jednim od vodećih klasičnih gitarista u Njemačkoj. Njegov koncert je ujedno bio i čas iz muzike jer se potrudio da publici kaže nešto više kako o autorima čija djela je izveo, tako i o kompozicijama koje je izabrao za koncert u Nikšiću.

Prije koncerta, održao je master čas sa studentima koji nijesu propustili priliku da prisustvuju predavanju poznatog gitariste.

„Zadovoljan sam znanjem studenata i nivoom na kome se nalaze. Ton je dobar, repertoar ozbiljan, zavidan. Na časovima studentima pokušavam da objasnim da su uvijek emocije te koje treba da ih pokrenu i da su one najbolja konekcija između njih, gitare i publike“, kazao je Rajhenbah.

Rajhenbah
Rajhenbahfoto: Svetlana Mandić

Istakao je da prvi put učestvuje na Gitar festu i da mu pričinjava veliko zadovoljstvo što je gost festivala o kome je čuo toliko pohvala, a u koje se i sam uvjerio.

„Djelo, interpretacija i umjetnik…. fantastično. Pošto sam čuo vaše sviranje, ne brinem o budućnosti klasične gitare", rekao je bečki profesor Konrad Ragosnig, ne bez razloga, kada je čuo Rajhenbahovo muziciranje.

Više od 40 godina nastupa kao solista i sa orkestrima širom svijeta. Njeguje veliki solistički repertoar sa više od 35 različitih programa i nizom koncerata za gitaru. Njegove transkripcije muzike Skarlatija i posebno Baha dobijaju odlične kritike struke, koja ga stavlja u prvi red Bahovih tumača na gitari.

Završnog dana Gitar festa, poznati ruski graditelj gitara Sergej Rusakov održao je prezentaciju o tome kako nastaju njegovi instrumenti.

Ovogodišnje izdanje festivala, koji je, kao i svih prethodnih godina, pokazao da se s pravom ubraja u jedne od najcjenjenijih festivala klasične gitare u Evropi, bilo je na očekivanom nivou – izuzetni umjetnici, probrana publika, i novi segment koji je najavio Balkan soul festival.

„Premijerno izdanje Balkan soul festivala je stvarno bilo posebno. Bilo je to veče puno emocija, koje je otvorio Andrija Milošević svojom poezijom koja nas je sve takla, gdje smo vidjeli pun izraz njegove emocije i dao domaći zadatak i ostalim učesnicima koncerta da nastave u istom ritmu. Dobijamo poruke sa raznih strana da smo napravili pravu stvar. I stvarno jesmo, jer je potpuno nesvakidašnji festival gdje možemo predstaviti širok muzički opseg i zadržati umjetničko dostojanstvo. Festivali se obično bore prvih godina da nastave rad i da se utemelje. Mislim da smo mi sa premijernim predstavljanjem već ostavili trag i zacrtali put u budućnosti čime ćemo se baviti i šta će Nikšićani moći da očekuju“, kazao je jedan od organizatora festivala, Goran Perišić.

Perišić
Perišićfoto: Svetlana Mandić

Narednih godina, kako je kazao, Balkan soul festival će trajati nekoliko dana. Samo je premijerno izdanje podrazumijevalo jedan koncert.

„S druge strane Nikšić Gitar festival potvrdio je svoj kvalitet i postojanost. Poslednjih 20 godina bila su jako turbulentna vremena, kako za našu kulturu, tako i za sve. U takvim vremenima smo formirali festival koji je pokazao postojanost, jedan kvalitetan i ozbiljan rad i posvećenost. To su pokazali gosti i ove godine – profesori iz Njemačke, Rusije I Hrvatske. Broj studenata iz cijelog regiona koji se pojavio na master klasu je zavidan. Festival svake godine napreduje, otvara nove prostore, postavlja nove granice, dovodi nove ljude i studente iz regiona uvijek odu puni utisaka, dobrih prijateljstava, časova i sa nekim novim konekcijama za njihovu budućnost i dalje školovanje“, kazao je Perišić.

master čas
master časfoto: Privatna arhiva

Festival gitare organizovala je NVO „Anagastum Guitar Society“ pod pokroviteljstvom Opštine Nikšić i Ministarstva kulture i medija Crne Gore, uz podršku Nikšićkog pozorišta, JU „Zahumlje“ i Muzičke akademije Univerziteta Crne Gore.

Bonus video: