U Seulu predstavljen dio crnogorske kulturne baštine

Glumac Slobodan Marunović i direktor Green Montenegro International Film Festa Blagota Marunović, učestvovali su na Jesenjem festivalu kulture u Južnoj Koreji

4493 pregleda 92 reakcija 1 komentar(a)
Sa festivala, Foto: Cezam produkcija
Sa festivala, Foto: Cezam produkcija

Prvak Crnogorskog narodnog pozorišta (CNP), glumac Slobodan Marunović i direktor Green Montenegro International Film Festa Blagota Marunović, učestvovali su na Jesenjem festivalu kulture 2023, a na poziv predsjednika Jangčeon fondacije za umjetnost i kulturu (Yangcheon Foundation for Arts and Culture), prof. Dong Hi Čana (Dong Hee Chun), a u organizaciji Cezam produkcije iz Podgorice.

Na festivalu, koji je održan sedmog i osmog oktobra u Seulu, u Južnoj Koreji, Slobodan Marunović je izveo monodramu “Potonja ura Njegoševa” Slobodana Tomovića, u režiji Blagote Erakovića, koja se od svoje premijere u CNP-u izvodi već 35 godina u kontinuitetu. U drugom dijelu programa je govorio stihove Petra II Petrovića Njegoša, Vita Nikolića, Lesa Ivanovića, Jevrema Brkovića, Ratka Vujoševića, Radovana Zogovića i drugih crnogorskih autora.

“Publika je sa velikim pažnjom pratila izvođenje programa, zahvaljujući činjenici da je navedeno poetsko-filozofsko stvaralaštvo iz kulturne riznice Crne Gore bilo prevedeno na engleski jezik. Nakon Marunovićevog nastupa, predsjednik Jangčeon fondacije prof. Hi Čan, uručio mu je posebno priznanje, kao nagradu za izuzetno predstavljanje crnogorske kulturne baštine”, piše u saopštenju Cezam produkcije.

Marunović je u septembru osvojio i Grand Prix na Međunarodnom festivalu monodrame “Parada pobjednika 2023” (The parade of winners 2023) u Mongoliji, čime je zaokružio svoju azijsku turneju.

“Blagota Marunović predstavio je publici koncept ekološke države Crne Gore i njene savremene aspiracije ka zelenoj kulturi, koja u fokusu ima zaštitu životne sredine i biodiverziteta, sa aspekta države koja teži ka vrijednostima koje gaje razvijeni evropski narodi i države poput Južne Koreje”, navodi se u saopštenju i dodaje da je publika izrazila veliko interesovanje za Crnu Goru.

Bonus video: