Vukoslavović i Dragović (ipak) izlažu sjutra u Beogradu

Do ponedjeljka se čekalo na dozvolu iz Ministarstva kulture za izvoz radova Milene Vukoslavović, zbog čega je realizacija izložbe bila upitna

2827 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Promo
Foto: Promo

Izložba “Još slika iz današnje šetnje” crnogorskih autora Milene Vukoslavović i Srđe Dragovića biće otvorena sjutra u Beogradu, u Domu kulture “Studentski grad”, u 19 časova. To je Dragović objavio na svom Fejsbuk profilu uz konstataciju da je realizacija do ponedjeljka bila neizvjesna usljed neažurnosti Ministarstva kulture i medija Crne Gore, zaključuje se iz objave.

“Izložba dolazi u Beograd! Dodali bi da izložba, ipak, dolazi jer smo do posljednjeg časa (preciznije - do juče popodne) čekali da nam Ministarstvo kulture i medija Crne Gore izda dozvolu za izvoz Mileninih radova. Drugim riječima, do juče popodne smo bili sigurni da od ove izložbe nema ništa”, napisao je juče Dragović.

Kustoskinja izložbe, koja je prošle jeseni predstavljena pred brojnom publikom u Podgorici je istoričarka umjetnosti Ljiljana Karadžić koja je istakla da se postavka bavi “percepcijom i refleksijom neposrednog, neupadljivog prostora, proisteklim iz iskustava zajedničkih šetnji/hodanja gradom”.

Sa otvaranja izložbe u Podgorici: Vukoslavović, Karadžić i Dragović
Sa otvaranja izložbe u Podgorici: Vukoslavović, Karadžić i Dragovićfoto: Jelena Kontić

“Umjetnici bilježe, fotografišu svakodnevne prizore i ordinarne urbane ambijente u kojima nema ljudi, a potom na različite načine transformišu zabilježene kadrove u umjetnička djela. Zainteresovanim pogledom, bez estetskih pobuda, kadriraju djelove ulica koje nemaju specifična obilježja, detalje stambenih modernističkih zgrada, poslovnih objekata, haustore, asfalt, kontejnere, dalekovode, obrise brda u predgrađima, saobraćajne znakove, cijevi, žice, dakle efemerne predmete i scene koji čine fizionomiju bilo kog grada. Milena fotografiju koristi kao predložak za sliku, dok Srđa pravi telefonske crteže, intervenišući direktno na fotografiji snimljenoj telefonom crtanjem u jednostavnoj aplikaciji Artecture Draw, Sketch, Paint”, zapisala je ona.

Dragović je pozvao sve zainteresovane da posjete izložbu.

“Nadamo se da ćemo se vidjeti u četvrtak u Galeriji Doma kulture Studentski grad, ko god je u blizini. A o procedurama kroz koje prolaze svi koji planiraju da izlažu vani, uskoro vam i pišemo i crtamo detaljnije. Hvala Ljiljani Karadžić i Maidi Gruden na pomoći, strpljenju i razumijevanju”.

Bonus video: