Izložba „Pokloni i rezidencije” u Muzeju savremene umjetnosti

Postavku čine radovi i pokloni nastali tokom rezidencijalnih boravaka umjetnika u periodu Galerije umjetnosti nesvrstanih zemalja “Josip Broz Tito” i Centra savremene umjetnosti ali i radovi koji su rezultati skorijih programskih inicijativa

2216 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Promo
Foto: Promo

Izložba “Pokloni i rezidencije” biće otvorena danas u Podgorici, u Muzeju savremene umjetnosti Crne Gore u 19 časova.

Postavku čine pokloni i radovi nastali tokom rezidencijalnih boravaka umjetnika u periodu Galerije umjetnosti nesvrstanih zemalja “Josip Broz Tito” i Centra savremene umjetnosti Crne Gore ali i radovi koji su rezultati skorijih programskih inicijativa kojima se nastoji poboljšati međunarodna saradnja i uključiti u suštinske tokove savremene muzejske prakse, navodi se u saopštenju.

“Jasno profilisan u tom domenu, novokonstituisani Muzej i jeste usmjeren ka skupljanju umjetničkih djela savremene umjetnosti”, dodali su oni.

Postavku čini 90 umjetničkih djela (slika, skulptura, grafika, reljefa, vezova, instrumenata) koja potiču iz brojnih zemalja - Zimbabvea, Meksika, Indije, Burme, Kampučije, Koreje, Pakistana, Indonezije, Egipta, Ugande, Tanzanije, Bangladeša, Filipina, Iraka, Sirije, Malezije, Šri Lanke, Malte, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Kosova, Hrvatske, Makedonije, Srbije, Crne Gore, Španije, Bolivije, Kube, Venecuele, Perua i Gvajane i biće prezentovani publici u dvorskom kompleksu na Kruševicu, u galerijama Dvorac Petrovića, Perjanički dom i Botanička bašta, kao i u samom parku.

Muzejska savjetnica i kustoskinja izložbe, Marina Čelebić je, izmjeđu ostalog, u tekstu za katalog koji prati izložbu zapisala da izložba predstavlja sveobuhvatan prikaz procesa formiranja muzejskog fonda tokom određenog razdoblja.

“U ovom kontekstu ilustruje se postupak njegovog nastanka unutar institucije tako što se prate dvije ključne faze - period Galerije umjetnosti nesvrstanih zemalja “Josip Broz Tito” (1984-1995) i period Centra savremene umjetnosti Crne Gore (1995-2023). Posljednji period obuhvata transformaciju institucije u Muzej savremene umjetnosti, koji nasljeđuje pomenuti fond i na njemu se temelji. Sačinjen od preko 1000 eksponata iz 61 zemlje, sa osnovom koju pretežno čini zbirka nesvrstanih zemalja, ovaj bogati fond predstavlja posebnu zanimljivost Muzeja.

Retrospekcijom do današnjih dana, izložbom “Pokloni i rezidencije”, obilježava se i početak djelovanja novog institucionalnog oblika - Muzeja savremene umjetnosti Crne Gore”, piše Čelebić.

Na otvaranju izložbe govoriće direktor Muzeja savremene umjetnosti Crne Gore, dr Vladislav Šćepanović i kustoskinja izložbe Marina Čelebić, a izložbu će otvoriti ministarka kulture i medija, mr Maša Vlaović.

Bonus video: